Belföld

K. Endre csak lemondhat állampolgárságáról

Azt nem tudni, Orbán Viktor kéri-e erre.

Jakab Péter (független) képviselőként arról kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a kormány lemondatja-e K. Endrét a magyar állampolgárságáról. A Nép pártján vezetője azt követően fordult a kormányfőhöz, hogy a bicskei pedofilügy egyik áldozatát újra felkereste a gyermekotthon egykori, kényszerítés miatt elítélt, igazgatóhelyettese.

Jakab Péter megítélése szerint a Novák Katalin által elnöki kegyelemben részesített férfi

a megbánás legcsekélyebb jelét sem mutatva, ugyanazt a bűnt készült elkövetni, mint ami miatt börtönbüntetésre ítélték.

Az ellenzéki képviselő szerint a kegyelmi botrány ugyanakkor arra is rávilágított, mennyire sebezhető az ország, ha Orbán Viktor olyan embereket (Novák Katalin, Varga Judit) javasol kulcspozíciókba,

akik a legalapvetőbb morális elvárásnak megfelelő döntések meghozatalára sem képesek.

Jakab Péter úgy véli, a nemzet képes helyes döntést hozni. Szerinte a társadalom hivatalosan is elhatárolódna K. Endrétől. A képviselő vélhetően több kérdését költőinek szánta. (Határon túli magyarként rendelkezik-e magyar állampolgársággal? Élhetett-e szavazati jogával az elmúlt években?) Arra is rákérdezett, hogy a kormányfő tervezi-e felszólítani K. Endrét, hogy mondjon le magyar állampolgárságáról,

hisz többszörösen is szégyent hozott a nemzet egészére?

Tuzson Bence igazságügyi miniszter megbízásából államtitkára, Répássy Róbert válaszolt.

Képviselő úr kérdésére a választ az Alaptörvény G) cikkének (3) bekezdése, valamint a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 8. §-a tartalmazza.

Azt nem tudni, Orbán Viktor kéri-e erre, de mindez azt jelenti, hogy K. Endrét nem lehet lemondatni magyar állampolgárságról. Az Alaptörvény ugyanis kimondja. senkit nem lehet születéssel keletkezett vagy jogszerűen szerzett magyar állampolgárságától megfosztani. Az állampolgárságról szóló törvény azt lehetővé tenné, hogy K. Endre – a köztársasági elnökhöz címzett nyilatkozatában – lemondjon magyar állampolgárságáról, de ennek is vannak feltételei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik