Belföld

Újabb magyar rendőröket vezényeltek Szerbiába

Rendőrség
Rendőrség

A magyar és a szerb rendőrség együttműködésének részeként a 16. magyar rendőri kontingens indul Szerbiába. Az egység tagjait kedden búcsúztatták Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján.

A fentieket azzal indokolták, hogy Magyarország kettős migrációs nyomásnak van kitéve, mivel keleti irányból az ukrajnai háború elől menekülőket fogadjuk, déli határainkon pedig az illegális migránsokkal szemben lépünk fel. „Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az illegális migránsokat megakadályozzuk hazánk, illetve az Európai Unió területére történő bejutásban, ehhez azonban szorosan együtt kell működnünk a környező országok hatóságaival is” – áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint Balázs László, az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője keddi búcsúztató beszédében elmondta, hogy a magyar és a szerb rendőrség hatékony fellépésének köszönhetően a déli határszakaszon csökkent az illegális határátlépési kísérletek száma. A rendőr ezredes hangsúlyozta, hogy az embercsempészek a közúti infrastruktúra és a terepadottságok figyelembevételével, alternatív útvonalakat használva rendszeresen változtatják az illegális migránsok célországokba történő szállítási irányait, módszereit.

A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában. De nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek majd szolgálatot, hanem a mélységi területeken található utakon is. A kontingens terepjáró képességű szolgálati gépkocsikkal, kézi éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, valamint mobil hőkamerával segíti az érintett határszakasz védelmét. A 32 fős kontingens tagjai saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.

Kapcsolódó
Szuverenitási kérdéseket is felvet a kínai rendőrök beengedése Magyarországra
Hol van ebben a magyar érdek? – vetődik fel a jogos kérdés a kínai rendvédelmi szervek Magyarországra engedésével kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik