Belföld

Ellenzéki polgármesterjelölt nélkül maradhat Miskolc két hónappal a választások előtt

A Borsod24 és a Telex is arról ír, hogy a várakozásoktól eltérően nem indul újra a polgármesteri címért Miskolcon Veres Pál, aki az ellenzék közös jelöltjeként úgy nyert 2019-ben, hogy 14 százalékpontot vert fideszes ellenfelére, Alakszai Zoltánra.

Veres  tavaly februárban jelezte, hogy újraindulna a posztért, ahogy akkor írta, sem az eltökéltsége, sem az elkötelezettsége nem változott, az eltelt időben pedig sorban beállt mögé a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik is. A DK és az LMP ugyanakkor másban gondolkodott, a korábbi hírek arról szóltak, hogy előbbi párt parlamenti képviselőjét, Hegedűs Andreát indítanák el a pozícióért, de hivatalos bejelentést nem tettek.

A Telex szerint figyelemreméltó ugyanakkor, hogy a DK az elmúlt hónapokban látványosan támadta Verest, a kritikák mellett pedig a munkáját is gátolták, például azzal, hogy a párt helyi képviselői nem szavazták meg a város költségvetését. A felek közötti ellentét oka, hogy a DK szerint Veres Pál – aki 2021 óta a Miskolci Egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány kuratóriumának is tagja – túlságosan jóban van a kormánnyal. Mint írják, a kormány tagjai rendszeresen Verest hozza példaként, amikor azt bizonygatja, hogy nem igaz az az állítás, hogy csak kormánypárti szereplőkkel töltötték fel a vagyonkezelő alapítványokat.

A Borsod24 forrásai szerint viszont nem a pártokkal való ellentétek miatt lóg a levegőben Veres visszalépése, a portál szerint magánjellegű okok állnak a háttérben: emlékeztetnek, hogy a polgármester az elmúlt időszakban többször volt távol egészségügyi okokból, és azt is jelezte már, hogy több időt szeretne a családjával tölteni. Hivatalos bejelentés egyelőre nincs, így arról sincs információ, hogy ki lehet az új jelölt, ha Veres nem vállalja a megmérettetést. Mivel a jelek szerint a DK-nak konkrétan az ő személyével volt baja, nem kizárt, hogy az ellenzéki pártok megállapodnak végül egy közös jelöltben. A borsodi portál szerint a DK helyi szervezete Barkai László MTA-doktort, a miskolci Gyermekegészségügyi Központ volt igazgatóját javasolta, de ezt nem támogatta minden párt. A Fidesz már korábban megnevezte a jelöltjét Tóth-Szántai József miskolci rádiós személyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik