Belföld

Megduplázódott a kapcsolati erőszak áldozatainak száma az elmúlt öt évben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hetente egy nő életét követeli hazánkban a családon belüli erőszak becslések szerint, ám pontos adatok nem állnak rendelkezésre a hatóságok részéről, így az Átlátszó közérdekű adatigénylést adott be, hogy kiderüljön, hogyan alakultak a kapcsolati erőszak statisztikái az elmúlt években.

A rendőrség adatai szerint öt év alatt a kapcsolati erőszak bűncselekmények áldozatainak száma duplájára nőtt.

A sértettek száma a szexuális bűncselekmények esetében is nőtt 2019-hez képest, a tavalyi évben minimális csökkenés látható 2022 adataihoz viszonyítva. A kapcsolati, szexuális erőszak és szexuális kényszerítés bűncselekmények sértettjeinek  túlnyomó többsége nő volt, míg az elkövetőknél a férfiak jelentek meg nagyobb arányban a statisztikában.

Kapcsolati erőszakkal összefüggésben 2023-ban 783 sértettet és 640 elkövetőt tartott nyilván a rendőrség, szexuális erőszaknál ugyanez az arány 369 és 362. A tavalyi évben a rendőrség 73 szexuális kényszerítéssel összefüggő sértettet regisztrált nyilvántartásában, az elkövetők száma 60.

Az Átlátszó megjegyzi, hogy az elkövetők és a sértettek száma közötti eltérést az magyarázhatja, hogy egyes elkövetők egy éven belül több személy ellen is elkövették a bűncselekményt, így például a házastársuk és a gyermekük sérelmére is.

Az elmúlt öt évben kapcsolati erőszak bűncselekmény sértettjeként 3354 főt regisztrált a rendőrség.

Az áldozatok döntő többségénél a volt vagy jelenlegi partner követte el a bűncselekményt.

Tavaly 7654, hozzátartozó sérelmére elkövetett bűncselekményt regisztrált a rendőrség nyilvántartásában, minden hetedik ügy kapcsolati erőszaknak minősült.

Az adatok alapján az elmúlt öt évben a három bűncselekmény kapcsán indított büntetőeljárások alig harmada (29 százaléka) végződött vádemeléssel, az ügyek 52 százalékában megszüntették a nyomozást. 

Kapcsolódó
Politikai hiszti, erős páros, gondoskodó kormány – Varga Judit korábbi nyilatkozatai a házasságáról, a kapcsolati erőszakról és a családvédelemről
A volt igazságügyi miniszter az elmúlt években – amikor a friss nyilatkozatai szerint rendszeresen házastársi erőszak áldozata volt – többször is az Orbán-kormány családvédelmi és áldozatsegítési tevékenységét dicsérte. Cikkünkben ezek közül szemléztünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik