Belföld

Telefonos ügyfélszolgálati dolgozótól kapta meg több áldozata adatait a dominikai luxusingatlanos csaló

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség azzal a 31 éves férfival szemben, aki ügyfélszolgálati munkatársként előfizetői adatokat szerzett meg egy szövevényes csalássorozatot Dominikából végrehajtó magyar férfinak.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint egy férfi – aki ellen a főügyészség korábban vádat emelt -, aki a Dominikai Köztársaságban élt, 2019 és 2021 között az elkövetésbe bűntársakat is bevonva, csalárd módon hozzáfért mások bankszámláihoz.

Az áldozatait úgy választotta ki, hogy álláshirdetéseket, illetve a tulajdonosok tudta és belegyezése nélkül ingatlanhirdetéseket tett közzé, majd a jelentkezőket megtévesztette és megszerezte adataikat, amelyekkel visszaélt és kárt okozott az érintetteknek. Az ügy vádlottja 2016 óta egy magyar távközlési cég értékesítési partnerének dolgozott ügyfélszolgálati munkatársként, és 2020-ban elhatározta, hogy munkaviszonya mellett mellékes jövedelemre is szert fog tenni.

Kapcsolódó
Dominikai luxusvillájában fogták el az 1, 2 milliárdos csalással gyanúsított lakásmaffia fejét
Döbbenetes csalássorozatot göngyölített fel a BRFK nyomozócsoportja az FBI és az Interpol segítségével. 337 milliót foglaltak le. Fotók, videó.

Ezért másokon keresztül kapcsolatba került a Dominikán élő férfival. A két férfi üzenetküldő alkalmazáson keresztül kommunikált, és a Dominikán élő elkövető, akinek a vádlott csak a felhasználónevét ismerte, azt ígérte, hogy ha a vádlott megszerez egyes, a távközlési cég által kezelt ügyféladatokat, akkor ezért cserébe kriptovalutával fizet neki.

A férfi elfogadta a korrupciós ajánlatot és 2020 novemberétől kezdve, munkaköri kötelességeit, valamint a vonatkozó adatvédelmi és adatbiztonsági szabályokat megszegve, az érintettek tudta nélkül, három ember és két cég adatait is kiszolgáltatta a csalónak.

A Fővárosi Főügyészség letöltendő börtönt és pénzbüntetést kért a kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével és 3 rendbeli személyes adattal visszaélés vétségével vádolt férfire azzal, hogy tiltsák el az ügyfélszolgálati munkakör végzésétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik