Belföld

Brutális árrobbanás volt a Balaton-parti lakáspiacon

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Óriási árrobbanás történt a Balaton környéki települések lakáspiacán – olvasható a Népszava cikkében. A lap kérésére az ingatlan.com állított össze idevonatkozó statisztikát. Ebből világossá válik, hogy a vizsgált 54 tóparti és tóközeli településből 38-ban minimum duplájára, háromban pedig több, mint háromszorosára nőttek az ingatlanárak.

A teljes régióban – a háttértelepüléseket is beleértve 88 százalékos volt az emelkedés.

A legkisebb növekedés az amúgy korábban is legdrágább településeken volt – Alsóörsön 42, Szántódon 47, Balatonfüreden 57, Balatonföldváron 62 százalékos drágulást tapasztaltak.

Ezzel szemben Balatoncsicsón 243, Balatonberényben 232, míg Balatonrendesen 206 százalékos volt a drágulás.

A Balaton partján a felmérés szerint már  20 olyan település található, ahol az átlagos négyzetméterár meghaladja az egymillió forintot, a legdrágább Tihany 1,8 milliós átlagárral. A klasszikus, tóparttal rendelkező települések közül 597 ezres négyzetméterárral a minimális, néhány tízméteres partszakasszal rendelkező Balatonfőkajár a legolcsóbb, s Badacsonytomaj 754, Balatonmáriafürdő 765, Badacsonytördemic 766, Balatonszárszó 798 ezerrel tartozik a leginkább megfizethető települések közé.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a lapnak azt mondta, összességében óriási árrobbanás történt a Balatonon, ami fáziskésésben volt a lakáspiaci áremelkedéshez képest. Szerinte akkor lódultak meg az árak a Covid idején, és azt követően, amikor a nagyobb városok lakáspiacain az őrületes drágulás 2019 második felétől kezdve már lassulni kezdett.

A helyi fiatalok nagy részének esélye sincs helyben házat venni, jellemzően a nem tóparti, de még belátható távolságban lévő Balatonszentgyörgyön vagy Vörsön próbálnak ingatlant vásárolni

– mondta a lapnak Druskóczi Tünde balatonberényi polgármester, a faluban ugyanis négy év alatt 259 ezerről 860 ezerre ugrott az átlagos négyzetméterár. Ugyanez Balatonrendesen 366 ezerről 1,11 millióra nőtt, Epres Róbert polgármester azt mondta, az üres telkek ára még durvábban, nagyjából az öt-hatszorosára drágult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik