Belföld

Hónapokig zsarolta a Foxpostot egy hekker, miután feltörte cég adatbázisát

police.hu
police.hu

A Foxpost csomagküldő szolgálat hálózatából szerzett meg egy hekker ügyféladatokat, majd 25 millió forint értékű kriptovalutát követelt a cégtől, hogy ne hozza nyilvánosságra az adatszivárgást. A BRFK Orosházánál csapott le a zsarolással gyanúsítható adathalászra. Cikkünket frissítettük a Foxpost álláspontjával.

A BRFK közleménye szerint tavaly október végén kapott zsaroló tartalmú emailt a Foxpost csomagküldő szolgálat. Ebben  a levélíró azt állította, hogy egy 4 fős hackercsoport behatolt a cég hálózatába, és onnan közel 1 millió ügyfél adatait szerezték meg.

A zsaroló azért, hogy a birtokába jutott adatokat ne szivárogtassa ki, és ne adja el harmadik félnek, 25 millió forint értékben követelt kriptovalutát a cégtől. Hogy bizonyítsa állítását, az e-mailhez csatolmányban elküldött több tucat ügyféladat másolatot.

– közölte közleményében a rendőrség.

A cég a követelt összeg töredékét – összesen 837 ezer forintot – próbautalásként átutalta az elkövető által megadott kriptotárcára, és értesítette a rendőrséget. Ezt követően a cég megegyezett a zsarolóval további 4,2 millió forint átadásáról.

Az egyeztetéseket követően az elkövető és társa február 15-én hajnalban megjelentek annál az orosházi automatánál, amelybe a pénzt kérték, majd a tárolóból felvették a számukra elhelyezett csomagot. A BRFK  február 15-én Gádoroson csapott le a zsaroló e-mail küldésével gyanúsítható 26 éves C. Dávidra, továbbá elfogták azt a férfit is, aki a csomagautomatához fuvarozta a férfit.

A nyomozók mobilokat, laptopot, és adathordozókat foglaltak le a két férfi lakásán tartott kutatás során.  A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztály nyomozói C. Dávidot információs rendszer vagy adat megsértése, továbbá zsarolás megalapozott gyanújával hallgatták, majd őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatását A társát, L. Dávid Zoltánt ugyanezen cselekmények miatt bűnsegédi magatartással gyanúsítják, ő szabadlábon védekezhet.

Frissítünk!

A Foxpost cikkünk megjelenése után egy közleményt küldött a lapunkhoz a történtekkel kapcsolatban. Ebben Bengyel Ádám. a vállalat vezérigazgatója azt mondta, hogy továbbra sem engednek a zsarolásnak, mert az fenntartja és ösztönzi ezt a fajta bűnözést.

Hozzátették, az ügyfelek kiszolgálása és az üzletmenet is mindvégig zavartalan volt, és nem kerültek ki a felhasználók belépési adatai, jelszavai és a webshopok rendelési adatai.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a FoxPost, semmilyen formában nem kér bankkártya adatokat a felhasználóktól.

Azt írták, hogy a vállalatnál elvégzett belső vizsgálat szerint a támadók néhány százezer felhasználó egyes adataihoz férhettek hozzá, s bizonyíthatóan, kevesebb mint száz felhasználó adatait lopták el. Az érintettek pedig megfelelő tájékoztatást kaptak a történtekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik