Belföld

142 milliós thaiföldi luxusingatlant vett magának a cég pénzén egy cégvezető

Felfüggesztett börtönre ítélte csődbűntett miatt a Tatabányai Járásbíróság azt az oroszlányi cégvezetőt, aki thaiföldi luxusingatlant vásárolt magának a cég vagyonából.

Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség szóvivője lapunknak küldött közleményében azt írta, hogy a férfi 1 év 10 hónap börtönt kapott három évre felfüggesztve, emellett 400 ezres pénzbüntetéssel, és 12 és fél milliós vagyonelkobzással is sújtották. Az ügyész tudomásul vette a döntést, a terhelt és védője három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslat nyilatkozat megtételére.

Az elkövető alapító tagja volt az oroszlányi székhelyű vállalkozásnak. A cég nyereséges működése ellenére 2017-ben a a felére estek vissza a bevételek, s a Kft. októberre fizetésképtelenné válással fenyegető helyzetbe került, s az ekkor vett árukészletek vételárát nem rendezte a régi, fő beszállító partnerei felé.

A gazdasági társaságot azért fenyegette fizetésképtelenség, mert a férfi 2016-ban 145 és fél milliót + áfát fizetett reklámszolgáltatásokért, és 142 millió forintért vett magának egy thaiföldi ingatlant, valamint az új beszállítók révén indokolatlanul megnövelte a készleteket.

A férfi hat évvel ezelőtt értékesítette a gazdasági társaság tulajdonában álló belvízi kishajót 12 és fél millióért, az értékesítésről utóbb a vevő felé 1 forint összegű készpénzfizetési számla került kiállításra, az ügyvezető a gazdasági társaság fizetésképtelenné válással fenyegető helyzetében  a 12 és fél milliós árbevételt elrejtette, saját céljaira fordította.

– közölte az ügyész.

A cég lejárt tartozása miatt felszámolási eljárást kezdeményezett az adós gazdasági társasággal szemben. Az ügyvezető ezután eladott kilenc kocsit a valós 31 milliós ár hatodáért. A hitelező kérelmére a bíróság öt évvel ezelőtt elrendelte a cég felszámolását A hitelezők összesen 271 milliós hitelezői igényt jelentettekbe az adós gazdasági társassággal szemben, valamint 20 milliós munkabér tartozása állt fent.

A vádlott a cég fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetében 12 és fél millió forintos pénzkészlet elrejtésével, és az ésszerű gazdálkodással, a hitelezők érdekeivel ellentétes 25 milliós  vagyonvesztést okozó járműértékesítéssel a hitelezői igények kielégítését részben meghiúsította.

Az elkövető nem megfelelően leltároztatta, értékeltette a Kft. készleteit, és nem gondoskodott a vagyonelemek sorsát érintő bizonylatok megőrzéséről, és a magatartásával meghiúsította azt, hogy áttekinthető legyen a gazdasági társaság 2017. és 2018. üzleti év jövedelmi-, pénzügyi- és gazdasági helyzete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik