Belföld

Bicskei gyermekotthon: Balog Zoltán egyetértett a 2012-es ombudsmani jelentéssel

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Ezt válaszolta egy kérdésre az alapvető jogok biztosa.

2012-ben az akkori alapjogi biztos, Szabó Máté jelezte az emberi erőforrások miniszterének, Balog Zoltánnak a bicskei gyermekotthonban tapasztalt visszaéléseket, a gyermekvédelmi rendszer hiányosságait. Orosz Anna, a Momentum képviselője a jelenlegi ombudsmant, Kozma Ákost kérdezte arról, hogy a 2012-es jelentés után tett-e valami érdemit Balog Zoltán volt  minisztériuma azért, hogy megszüntesse azokat.

  • Amennyiben igen, milyen intézkedések voltak ezek?
  • Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kapott-e akkor bármilyen visszajelzést Balog Zoltán minisztériumától?

Kozma Ákos válaszában jelezte, hogy a 2012-es ombudsmani vizsgálatra reagált a szaktárca.  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyetértett az akkori ombudsman megállapításaival,

mely szerint a vizsgálattal érintett ügyben a gyermekek törvényes képviseletét az intézménytől független személynek kellett volna ellátnia.

Az ajánlásnak úgy tett eleget, hogy

  • felhívta a szociális és gyámhivatalok útján a gyermekvédelmi szakemberek figyelmét a jelzési és együttműködési kötelezettség jelentőségére,
  • a gyám és a gyámolt gyermekek közötti érdekellentét feloldását a gyermekvédelmi gyám jogintézményének bevezetésében látta, bevezette a gyermekvédelmi gyámságot 2014-től.

2012-ben Szabó Máté egyébként a legfőbb ügyészt is felkérte, hogy jelentését ismertesse az irányítása alá tartozó, a nyomozás törvényességi felügyeletét ellátó ügyészi szervekkel.

Egyebek között jelezte, hogy

az eljárásban gyanúsítottként részvevő igazgatóval hosszú évek óta munkakapcsolatban álló, vele alá-fölérendelt viszonyban lévő igazgatóhelyettes gyakorolta az érintett gyermekek tekintetében a törvényes képviselő jogokat, a gyermekek és a törvényes képviseletüket ellátó személy közötti érdekellentét nem volt kizárható.

Az ombudsman szerint az érintett gyermekek törvényes képviseletére a bicskei gyermekotthon igazgatójától, V. Jánostól független, eseti gondnok kirendelése lett volna indokolt. Megállapította,

hogy a tanúként kihallgatott gyermekek törvényes képviseletének az intézményvezetővel munkajogi függőségi viszonyban álló személy általi ellátása a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz fűződő joga sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő.

Jelezte, ez intézményes bántalmazásnak tekinthető, ahogy a gyermekekkel foglalkozó szakemberek mulasztása is

kimeríti a rendszerabúzus fogalmát.

Orosz Anna a belügyminisztert arról kérdezte, 2012-ben indult-e átfogó vizsgálat a bicskei gyermekotthonban. Mivel Pintér Sándor tárcája vette át a gyermekvédelmet, arról kérdezte, mit tett az egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy megszüntesse a visszaéléseket.

Rétvári államtitkár terjedelmes, kioktató válaszába beleszőtte az újbudai pedofilügyet, majd irománya legvégén jelezte, hogy négy évvel az ombudsmani jelentés után, 2016-ban Balog miniszter kezdeményezésére függesztették fel V. Jánost, és belső vizsgálatot rendeltek el.

Ez a dátum azért érdekes, mert a 2012-es ombudsmani jelentés után 2016-ban V. János két áldozata az RTL kamerái előtt beszélt az őket ért zaklatásokról. Rendőrségi eljárás indult, ketten feljelentést tettek, mások  gyermekvédelmi gyámjukhoz fordultak az őket ért sérelmek miatt. Ezt követően a következő ombudsman,  Székely László utóvizsgálatot folytatott, majd 2017-ben Balog Zoltán miniszternek a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek jogtudatosításának, jogérvényesítésének növelését javasolta.

Kapcsolódó
A bicskei gyermekotthon volt lakója: „Azért lettem pofán vágva, hogy megtanuljam, nem tudok védekezni”
A bicskei gyermekotthonban nemcsak a fiúk, hanem a lányok megalázása, verése, adott esetben szexuális zaklatása is mindennapos volt – állítja egy fiatal nő, aki tíz évig volt lakott a pedofíliáért elítélt V. János által vezetett intézményben. Az egykori növendék nemcsak azt mesélte el lapunknak, milyen traumák érték gyermekként, hanem azt is, hogyan próbálja feldolgozni a történteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik