Belföld

HVG: Gyökeresen átalakítják a szülészeteket

MTI / Lakatos Péter
MTI / Lakatos Péter

Minden előzmény nélkül jelent meg a kormány honlapján az a miniszteri rendelettervezet, amely szerint érdemben átalakítanák a hazai szülészetek működését – írja hétfői cikkében a hvg360. A portál szerint azt találgatja hetek óta a szülész-nőgyógyász szakma, hogy a változtatást a családias hangulatú, felesleges orvosi beavatkozás nélküli szülészetek megteremtésének lehetősége indukálja, vagy csupán egy látszatintézkedésről van szó, ami az egyre súlyosabb orvoshiányt próbálja leplezni.

A jogszabálytervezetet február utolsó napján hozták nyilvánosságra, és társadalmi véleményezésre bocsátották a kormányzati honlapon. Ahhoz képest, milyen komoly változást jelentene a szülész-nőgyógyászati ellátásban, az érintettek mindössze nyolc napot kaptak rá, hogy elküldjék véleményüket, így a válaszadásra adott határidő március 8-án már le is járt le – jegyzi meg a portál.

A tervezet az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges 2003-as miniszteri rendeletet módosítaná azzal, hogy az eddigi II. és III. szint mellé létrehozná az alacsonyabb, I. progresszivitású szintű szülészeti ellátást is az országban. Ezek lényegében olyan szülészetek lennének, ahova csak komplikációmentes várandósság esetén kerülhetnének a nők.

Mint a hvg360 írja: ezeken az osztályon nem lenne koraszülött intenzív sem, és neonatológus, azaz újszülöttgyógyász, újszülött-szakápoló, aneszteziológus, vagyis altatóorvos és intenzív terápiás orvos sem állna 24 órában rendelkezésre – ha mégis szükség lenne rájuk, 30 percen belül elérhetőnek lennének.

A rendelettervezet pontosan meghatározza, kik kerülhetnének az I. szintű ellátásba. Így a feltételek között szerepel például, hogy

  • a terhesség szövődménymentes legyen,
  • az édesanya 18 év felett és első szülés esetén 40 év alatt legyen,
  • a terhessége legyen a betöltött 37. és 41. hét között,
  • a magzat ne legyen farfekvéses,
  • valamint a kizáró okok között szerepelnek még egyes betegségek, fertőzések, ikerterhesség, 4000 gramm feletti magzati súly, sőt korábbi császármetszés is.

A tervezetből következik, hogy ezek az osztályok továbbra is kórházakon belül működnének – írja a hvg360.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik