A következő élő közvetítés része Orbán az EP-választásra hangolt, Magyar Péter pártot alapít, Karácsony visszafoglalná a hazát

Az MSZP-s Molnár Zsolt Székelyföldön beszélt a nemzeti egységről

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
  • Március 15-én Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója a székelyföldi Kökösön, Gábor Áron hősi emlékhelye mellett tartott sajtótájékoztatót. A Nemzeti Összetartozás Bizottság MSZP-s alelnöke azt mondta, a szabadságharc üzenete a mai napig az, hogy egy nemzet csak akkor lehet sikeres, ha képes az összefogásra. „A jobbágyi, a polgári és a nemesi származásúak együtt küzdöttek a szabadságért. Az eltérő gondolkodásmód és más-más politikai filozófiák ellenére együtt harcoltak. A közös ügyet előrelendítette Táncsics Mihály baloldalisága, Petőfi Sándor szenvedélye, Széchenyi István reformjai, Kossuth Lajos nemzeti liberalizmusa és Gábor Áron hazaszeretete. Fontos, hogy béke legyen. Helyes, ha politikusok a békéről beszélnek. Erről azonban csak akkor lehet hitelesen beszélni, ha a magyar nemzeten belül is béke van, és nem szakítják ketté a magyar társadalmat. Mindenki magyar, akinek nemzeti érzelme van, akinek magyar a szíve” – jelentette ki.
  • „Egy nemzeti ünnep mindig a szembesülés és a szembesítés pillanata is, most annak a pillanata, amikor kimondjuk: a király meztelen. Amikor kimondjuk: a hatalmat gyakorlók méltatlanok a pozíciójukra” – fogalmazott március 15-ei közleményében a Párbeszéd – Zöldek. Az ellenzéki párt szerint „az új uralkodói osztály látványosan elárulta a nemzet érdekeit, miközben az ország értékeit lerabolja és kiárusítja. Magyarország nemzetközi hírneve mélyponton, a miniszterelnök keleti diktatúrák, háborús bűnösök kegyeit hajhássza. Botrány botrányt követ – a kiváltságosok mindent megtehetnek, és meg is tesznek: amellett, hogy viszik, ami mozdítható, súlyos beruházásokkal mérgezik az élőhelyeinket, és szemet hunynak a gyermekeket érő undorító pedofilügyek felett. Most, amikor 1848. március 15-ére emlékezünk, nem is lehetne ennél nagyobb a kontraszt. Ha ’48 a magyar történelem legszebb fejezeteinek egyike, akkor a 2024-es valóság a legelkeserítőbb mélypont”.
  • Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták Pártja alapítója a Facebookra feltöltött videójában arról beszélt: a nehezen megszerzett, közösen kivívott szabadság a választás szabadság kell legyen, hogy van lehetőségünk átalakítani, ami nem működik, és leváltani azt, aki méltatlanná vált, tette hozzá. Arról beszélt, hogy a szabadsághoz anyagi biztonságra is szükség van. Mesterházy szerint ma azonban demokrácia és az életminőség javulása helyett egy aljas propagandagépezet hazugságáradatát, a kivételes kevesek mértéktelen gazdagodását és a gátlástalan autokratikus hatalomgyakorlást látjuk nap mint nap. A volt MSZP-elnök úgy fogalmazott: „A nemzeti baloldaliak számára a hazaszeretet, a nemzeti elkötelezettség az identitásunk egyik alapja”, de az általuk elképzelt modern és szabad Magyarország az EU és a NATO-tagja, ahol nincsenek vármegyék, ispánok és csendőrség.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik