Belföld

Jegybanktörvény: egyelőre meghátrált a kormány

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A kormány megtárgyalta az MNB-törvény módosítására vonatkozó javaslatot, de úgy döntött, még nem terjeszti be az Országgyűlésnek, mondta Varga Mihály az atv.hu-nak. Arra a kérdésre, miért nem, a pénzügyminiszter közölte: a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága jogkörének az erősítése kérdésében várják a jegybank véleményét.

Varga Mihály jelezte: egyeztetés lesz a Pénzügyminisztérium és az MNB között, hogy vannak-e esetleg olyan pontjai a módosítási javaslatnak, amelyek esetében a jegybank úgy érzi, hogy sértheti a jegybanki függetlenséget. Az MNB keddi közleménye szerint a kormány által benyújtott törvényjavaslat elfogadása esetén „alkalmas lehet a magyar gazdasággal szembeni narratívák építésére és pénzügyi stabilitásunk rontására”.

A pénzügyminiszter most azt közölte: egyeztetni fog Matolcsy Györggyel a jegybanktörvényt módosító javaslat pontjairól.

A miniszter csütörtökön az üggyel kapcsolatban Facebook-oldalán azt írta:

A cél világos: olyan szabályozásra van szükség, amely továbbra is garantálja a jegybank függetlenségét, egyben erősíti a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését.

A kormány és a jegybank között kiéleződő feszültség okairól és következményeiről bővebben írtunk ebben a cikkünkben, amelyben bemutattuk a kormány által tervezett és az MNB által kifogásolt jegybanktörvény-módosítást is. A kormányzat szorosabbra vonná az állam tulajdonosi kontrollját az MNB a monetáris politikán kívüli feladatainak ellátása felett, a felügyelőbizottság erősítésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik