Belföld

Az Integritás Hatóság jogkörei bővítését kéri

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az elnök jelezte az Országgyűlésnek, jelenleg az együttműködés akadozik az állami szervezetekkel.

A korrupció aláássa nemzetünk gazdaságát, erodálja az ország versenyképességét, rontja nemzetközi hírnevünket és megítélésünket.

Ezt írta Biró Ferenc elnök az Integritás Hatóság Országgyűlésnek benyújtott beszámolójában. Jelezte, az általa vezetett autonóm intézmény első évében a rendszerszintű gondok azonosítására törekedett. Feltárták a közbeszerzési és vagyonnyilatkozati rendszerek hiányosságait. A gondok orvoslására ajánlásokat, gyorsan bevezethető, költséghatékony megoldásokat fogalmaztak meg. Létrehoztak egy anonim  bejelentő platformot, a tényfeltáró munkában jelentős eredményeket értek el.

Az elnök szerint az Integritás Hatóság autonómiája törvényileg biztosított, ám jogkörei nem megfelelőek. Azok messze elmaradnak az uniós tagállamok hasonló szervezeteinek jogköreitől, a nemzetközi szervezetek (pl. OECD) ajánlásaitól, ráadásul a már meglévőket sem harmonizálták a jogrendszerben, így sokszor nem végrehajthatóak. Biró Ferenc részben ezzel magyarázta, hogy az együttműködés az állami szervezetekkel akadozik, hozzáférésük az érdemi információkhoz rendszerszinten nem biztosított.

Az elnök jelezte az Országgyűlésnek, elengedhetetlen a jogkörök kérdésének azonnali napirendre vétele. A beszámoló szerint meg kellene erősíteni a vizsgálati jogköröket, például

  • a helyszínek előzetes értesítés nélküli átkutatásának,
  • a bírság kiszabásának,
  • a vizsgálattal érintett bármely szervezet által birtokolt adathordozók, az azokon tárolt pénzügyi, jogi és egyéb adatok átvizsgálásának lehetőségét.

Biztosítani kellene, hogy a hatóság eljárásaihoz a szükséges mértékben megismerhesse a bank-, adó-, biztosítási titkot, bármely más pénzügyi, jogi és egyéb, törvény által védett adatot, titkot.

Kapcsolódó
A mesterséges intelligenciát vetné be az Integritás Hatóság a vagyonnyilatkozatoknál
Politikailag szenzitívebb ügyeket is vizsgál a szervezet, de a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-ügy nincs közöttük. Della podcast Biró Ferenccel, a hatóság elnökével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik