Belföld europoli

Varga Mihály az uniós fenyegetésről: Az Európai Parlament politikai kavarásba kezdett

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága hétfőn este zárt ajtók mögött szinte egyhangúan úgy döntött, hogy beperli az Európai Bizottságot amiatt, mert tavaly karácsony előtt megalapozatlanul szabadított fel 10,2 milliárd euró kohéziós forrást Magyarországnak. A brüsszeli hírek egyéves mélypontra taszították a forintot.

A kormány nevében először Varga Mihály pénzügyminiszter értékelte a fejleményeket. Brüsszelben, a pénzügyminiszterek tanácsi ülése után rögzített bejelentkezésében az EP szakbizottságának állásfoglalását elképesztőnek nevezte, hiszen elmondása szerint az Európai Bizottság csak azután hozott döntést a források folyósításáról, hogy Magyarország minden bizonyítékát bemutatta az igazságszolgáltatás függetlenségéről, és a szükséges mérföldköveket teljesítette.

Az Európai Parlament jogi bizottsága tehát a jogi valóságtól messze elrugaszkodott, politikai kavarásba kezdett. Ezt sajnos nem tudom máshogy minősíteni

– mondta Varga.

Tavaly decemberben Magyarország az unió hétéves költségvetésének egy részéhez kapott hozzáférést. Ezek olyan források, amelyek nem voltak befagyasztva a jogállami mechanizmussal, de eddig nem kaphattuk meg őket, mert az Európai Bizottság az úgynevezett horizontális feljogosító feltételekre hivatkozva azt mondta, hogy a magyar igazságszolgáltatási rendszer nem felel meg az EU demokratikus alapelveinek. A magyar kormánytól az igazságügyi reform elfogadását várták, amit a kormányoldal meg is tett.

A bizottság pedig a reformok alapján hagyta jóvá a pénzek kifizetését, a folyamat pedig elég sokáig tartott, többkörös visszakérdezésekkel.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik