Belföld

Kétfarkú Kutya Párt: Suzi és Gergő szándéka komoly és érthető

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Rövid tájékoztatást adott hétfőn délután a Kétfarkú Kutya Párt a „kialakult helyzetről”, miután a párt két társelnöke vasárnap lemondott posztjáról.

Mint a Facebookon írták, a szombati taggyűlésen egy olyan előterjesztésről döntött a tagság, miszerint a XII. kerületben előválasztáson dőlne el a polgármesterjelölti pozíció, többek között Kovács Gergő részvételével. „Mi eddig soha nem gondolkoztunk előválasztáson, de társelnökünk ezúttal olyan feltételeket szabott a hagyományos ellenzéki pártoknak, amelyek más helyzetet vetítettek előre. Sem közös lista, sem bizottsági helyek, sem más nem jött szóba. Győzelem esetén az egyéni körzetek kétharmadában (8 helyen) és a polgármesteri helyért kizárólag az MKKP indított volna jelöltet, a többi párt gyakorlatilag levonult volna a pástról. Ez a testület MKKP-s többségét is adhatta volna” – magyarázták.

Szerintük az ellenzékieknek „nem lett volna ott a logójuk a kutyapártos jelöltek neve mellett és fordítva, nem kellett volna együtt kampányolni. A körzetek egyharmadában (4 helyen) a Demokratikus Koalíció és a Momentum döntött volna a jelöltekről, de erről szerencsére beszélnünk sem kellett volna velük.”

A XII. kerületben ezzel úgy tudnánk ideális esetben legyőzni a Fideszt, hogy sem az összefogás, sem a közös lista, sem hasonló ármányok nem valósulnak meg, nem kell bizottsági helyekről alkudozni – és végül lehúzni magunkat a WC-n. Egyszerűen egy előválasztáson való indulást követően elindulunk saját néven, saját értékekkel a választáson is – hátunk mögött egy, a hagyományos ellenzék felett aratott győzelemmel

– olvasható a posztban.

Úgy folytatták, Kovács Gergő és az elnökség úgy gondolta, egy ilyen, gyakorlatilag a “győztes mindent visz” jellegű előválasztás merőben eltér az eddig látott alkuktól a füstös szobákban. „A győzelme esetén egy tisztán kutyapártos többségű testület élén vezethetné a kerületet, megmutatva nagyban mindazt, amit kicsiben hosszú évek óta építünk.” – írták.

A tagság viszont szétszavazott: 18 igen és 18 nem mellett 9 tag tartózkodott. Ennek állításuk szerint nem valamiféle belső ellenzék az oka, egyszerűen „sokak álláspontja szerint annyiszor derült már ki a hagyományos ellenzékről, hogy megbízhatatlanok, hogy hiába hangzik hitelesen a felvetés, végül biztosan történt volna valami, ami miatt rosszul jövünk ki belőle.”

Ehhez hozzátartozik az is, hogy az előterjesztésről nem beszéltünk eleget: valójában menet közben vált világossá, hogy itt nemcsak erről a konkrét esetről kellene döntenünk, hanem gyakorlatilag arról, megváltoztatjuk-e a párt politikájának eddigi alappillérét, miszerint nem veszünk részt előválasztáson. Hiszen ha ez a javaslat átmegy, az kinyitott volna egy ajtót, amit eddig következetesen zárva tartottunk. Ebben is hibáztunk: összesen másfél órát hagytunk a vitára (ráadásul utolsó napirendi pontként), miközben nyilvánvaló, hogy egy ilyen döntés jóval hosszabb előzetes egyeztetést igényelt volna. Ennek köszönhető a rengeteg tartózkodás

– fogalmaztak.

A Kétfarkú Kutya Párt tájékoztatása szerint ez a döntés bármilyen más, haszonleső pártnál úgy csúszott volna át, mint kés a vajon, minden pozitív és negatív hozadékával együtt. Náluk azonban a többség – féltve a párt eddig gondosan őrzött autonómiáját – leszavazta.

„Felmerülhet a kérdés, miért nem volt Gergőnek nagyobb beleszólása. Ez a mozgalmi működés velejárója: bőven lehet érvelni ellene is, és ma este fogunk is – például a mostani szituáció sem alakult volna ki, ha nem így működünk –, de a Kutyapártban jelenleg minden tagnak pontosan ugyanannyit ér a szavazata, tehát a társelnököknek is” – magyarázták.

A két társelnök az eredmény láttán abban bizonytalanodtak el, vajon a párttagság mögöttük áll-e úgy, ahogy eddig, és nagyon mélyen elgondolkodtak, van-e értelme így tovább csinálniuk. Tehát van-e értelme úgy folytatni, hogy az elnökség és a társelnökök politikai döntését a tagság nem tudja többséggel támogatni, egységesen szavazni a saját vezetője mellett? – tették fel a költői kérdést a bejegyzésben.

Ezután született meg a szűk, informális, sokszor feszültség levezetésére szolgáló Facebook-csoportunkban egy poszt a lemondásról, ami kiszivárgott.
Suzi és Gergő szándéka komoly és érthető, ma este meg kell győznünk a párt két társelnökét arról, hogy igenis van értelme tovább dolgoznunk Magyar Kétfarkú Kutya Pártként. Mert ez a tét

– jelezték. Hozzátették: óriási előrelépés előtt állnak, „az utóbbi két évben az emberek elkezdték érteni a protesztpárti léten túl is, hogy mivégre vagyunk a világon – mi pedig ennek megfelelve dolgoztunk, sokkal inkább több, mint kevesebb sikerrel.”

Nem adják fel, a médiafelhajtás ellenére a dolog nem visszafordíthatatlan véleményük szerint.

Ma 20 órakor találkozunk a tagsággal. Ismét beszélünk, hogy feloldjuk a belső vitákat, megerősítsük a két társelnököt és az elnökséget a mandátumukban, hogy minden kétséget kizáróan kimondhassuk: ez egy párt, amelynek alapja a közösségi cselekvés, hallgat a vezetőire és nem szimplán sok dolgos es jó ember gyülekezete. Bocsánatot kérünk mindenkitől és azon leszünk, hogy visszanyerjük a bizalmatok” – zárták a posztot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik