Belföld

Magyarországon vényköteles marad az esemény utáni tabletta – az EU-ban utolsóként

Grandbrothers / Getty Images
Grandbrothers / Getty Images

Miután a lengyel kormány nemrégiben úgy döntött, hogy eltörli a sürgősségi fogamzásgátlók vénykötelességét, Magyarország maradt az egyedüli ország az EU-ban, ahol továbbra is receptköteles a tabletta.

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészet és nőgyógyászat tagozata ugyan jelezte, hogy támogatja a sürgősségi fogamzásgátló tabletta vénykötelességének eltörlését, döntéshozói reakció nem érkezett. Most azonban a Belügyminisztérium válaszolt a Népszavának.

A lap kérdésére ugyanis közölték, a kormány nem tervezi a sürgősségi készítménnyel kapcsolatos jogszabály módosítását.

A Belügyminisztérium közlése szerint évente csaknem 48 ezer esemény utáni tablettát adnak ki vényre a hazai patikák. A válaszukban ezt írták:

A törzskönyvezett készítmények receptkötelességéről az illetékes törzskönyvező hatóság dönt. Magyarországon nem változott a szakmai álláspont: sürgősségi fogamzásgátló rendelésére csak az ellenjavallatok ellenőrzése mellett kerülhet sor, ami a kockázatok miatt nőgyógyászati megítélést igényel. A kormány a fentiek alapján nem tervezi a szabályozás módosítását.

A jelenlegi rendszerben alapesetben lakhely szerint illetékes nőgyógyászati rendelőben vagy a háziorvosnál írják fel a receptet, de könnyen előfordulhat, hogy erre nincs azonnal lehetőség. Ennek hatására sok nő csak hosszabb idő után, megalázó helyzeteket elviselve juthat csak hozzá ahhoz a gyógyszerhez, melyet más uniós országban egy sima gyógyszertárban is megkaphatna.

Kapcsolódó
Gyógyszertabletta  (gyógyszer, tabletta, )
Vénykötelessé tették az esemény utáni tablettát
Korlátozzák a hozzáférést a tablettához, amely az aktus utáni 72 órán belül megakadályozza a terhességet, noha az Európai Unióban kivették a receptköteles készítmények köréből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik