Belföld

Republikon: Orbán Viktort tartják a kegyelmi botrány fő felelősének

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az ellenzéki és kormánypárti szavazók véleménye eltér a lemondott államfő és a miniszterelnök szerepének megítélésében.

A közvélemény a kormányfőt tartja a kegyelmi ügy fő felelősének, írja a Telex a Republikon Intézet reprezentatív kutatása alapján. A teljes népesség körében arra kérdésre, kit terhel a felelősség azért, hogy K. Endre elnöki kegyelemben részesült,

  • Orbán Viktort 38%,
  • Novák Katalin volt államfőt 26%,
  • Balog Zoltán püspököt 14%,
  • Varga Judit volt igazságügyi minisztert 2%

nevezte meg. A megkérdezettek egyötöde nem akart/tudott válaszolni. Az ellenzéki és kormánypárti szavazók véleménye ezúttal is eltér a lemondott köztársasági elnök és a miniszterelnök szerepének megítélésében. A fideszeseknél Orbán Viktor 9, Novák Katalin 37, Balog Zoltán 20, Varga Judit 4 százalékot kapott, míg az ellenzéki híveinek 57 százaléka a kormányfőt, 20 százaléka az államfőt, 11 százaléka a püspököt, 3 százaléka a volt minisztert tartja az ügy fő felelősének. A Mi Hazánk szavazói között is nagy többségben (46%) vannak, akik szerint miniszterelnöki jóváhagyás kellett az elnöki  kegyelemhez. A bizonytalanoknál ez az arány kisebb (37%), de többségük ugyancsak a kormányfőt teszi felelőssé.

Varga Judit megítélésében szerepe lehet volt férje, Magyar Péter megszólalásainak, míg Orbán Viktoréban annak, hogy sokan ennyire centralizáltnak látják a rendszert, még a fideszes szavazók csaknem egytizede sem hiszi el, hogy csak a sajtóból értesült a döntésről. A kutatás készítői szerint a kormánypártoknak immár az lenne az érdeke, ha az derülne ki, hogy Balog Zoltán a miniszterelnök tudta nélkül cselekedett, hiszen a püspök bukásának politikai súlya kisebb.

Az Index néhány napja mindenesetre már arról írt, hogy információi szerint Balog Zoltán püspöki pozíciójának megtartása miatt elvesztette a kormányzati bizalmat, és a pénzcsapokat távozásáig biztosan zárva tartják.

Módszertan: 

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült 2024. február 21-28. között. A kutatás nem, kor, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív az ország felnőtt korú lakosságára. Hibahatár +/- 3,2%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik