Belföld

Nem válaszolt a kormány arra, visszavonta-e Balog Zoltán diplomata-útlevelét

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Az LMP politikusa vetette fel a kegyelmi botrány miatt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Csárdi Antal (LMP) arról kérdezte, hogy Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt minisztere, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lemondott lelkészi elnöke rendelkezett, rendelkezik-e diplomata útlevéllel.

Amennyiben rendelkezett diplomata útlevéllel, a kegyelmi botrányban való szerepe után visszavonták-e, vagy visszavonják-e diplomata útlevelét?

Válaszul Magyar Levente államtitkár csak azt a közismert tényt közölte, hogy még 2019-ben rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki Balog Zoltánt Áder János államfő,

így diplomata útlevelet is kapott.

További részletekre nem tért ki. Annak idején Szijjártó Péter volt az előterjesztő, akkor az nem derült ki, Balog Zoltán hol áll diplomáciai szolgálatba, miután képviselői mandátumáról hivatalosan azért mondott le, hogy lelkészként szolgálhasson.

Nagykövetként egyébként először Izraelben képviselhette az Orbán-kormányt, amiről akkor a 24.hu-nak azt mondta, ott ünnepelték őket. Ugyanakkor az Orbán Viktortól kapott megbízatása arra is szólt, hogy olyan helyeken is próbálja elmagyarázni, mit miért tesznek, ahol az esetleges konfliktusok miatt a hivatalos politikai kommunikáció nem működött.

2019 nyarán fontosnak tartotta elmondani, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem halmozta a „jól fizető állami állásokat”. A nagyköveti megbízatásért nem kapott díjazást, csak útiköltségét térítette a kormány.

Szijjártó Péter korábban visszavonta a Csíki Sör tulajdonosának diplomata-útlevelét, miután Lénárd András arra hivatkozva próbálta megúszni gyorshajtási ügyét Romániában.

Kapcsolódó
Balog Zoltán Izraelben kezdte reklámozni az Orbán-kormányt
Az utazó nagyköveti munkát ingyen vállalta a volt miniszter, pedig ott is kell majd magyarázkodnia, ahol a kialakult konfliktusok miatt a hivatalos diplomácia nem tud mozogni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik