Belföld

Fogházba küldenék a defekt miatt kiszálló nagymamát és unokáját halálra gázoló teherautóst

Letöltendő szabadságvesztést kért a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség arra a férfire, aki tavaly januárban halálra gázolt a teherautójával egy nagymamát és az unokáját az M0-áson. A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a sofőr a XV. kerületben, az M0-ás autóúton közlekedett tehergépkocsival, az M3 autópálya irányából az M31 autópálya felé.

Ugyanezen az útszakaszon, és ugyanebbe az irányba közlekedett korábban egy kocsi, amely azonban defektet kapott, ezért az autóút leállósávjában, a záróvonaltól kb. 0,6 méter távolságra megállt. A nagypapa a járműben maradt, de a párja és a 13 éves unokája kiszállt a kocsiból, és a defektes kerék mellett  – részben a záróvonalat is érintve – guggoltak.

A vádlott eközben közeledett a leállósávban veszteglő jármű felé. Mivel sávot akart váltani, ezért nem előre, az úttestre figyelt, hanem huzamosabb időn át a bal oldali visszapillantó tükörbe nézett.

A tervezett sávváltás és a visszapillantó tükör figyelése olyan mértékben elvonta a sofőr figyelmét, hogy az egyenes nyomvonalról letérve, a jármű jobbra tartva, a leállósáv irányába kezdett haladni, majd a záróvonalat is átlépte. A teherautós nem észlelte a záróvonal átlépését, ezért a jármű jobb oldalával mintegy kilenc másodpercen keresztül haladt a leállósáv területén.

A sofőr a leállósávban álló autótól már csak 45 méterre volt, amikor észlelte az autó mellett tartózkodó utasokat. A sofőr ekkor a tehergépkocsit balra kormányozta, a balesetet azonban már nem tudta elkerülni, a teherautó jobb elejével elütötte a gyalogosokat. A nagymama a helyszínen, a gyermek pedig a kórházba szállítását követően életét vesztette. Az ügyészség letöltendő fogházbüntetést és járművezetéstől eltiltást kért a sofőrre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik