Belföld

Milliókat költött Rákay Philip lapja Navracsics gyalázására

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az elmúlt hét napban a negyedik legnagyobb magyar közéleti hirdető Rákay Philip hódmezővásárhelyi portálja, a Promenad24 volt, amely a Meta adatai szerint február 24. óta összesen 2,2–2,5 millió forintot költött olyan cikkek hirdetésére, amelyek Navracsics Tibort gyalázzák – írja a Telex. A portál megjegyzi, hogy a Promenad24-et helyben Lázár János propagandalapjaként szokták emlegetni, habár hivatalosan nincs köze a miniszternek a kiadóhoz (Rákay ugyanakkor a Lázár alapítványa alá tartozó Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. felügyelőbizottságának tagja).

Navracsics „bűne” az, hogy közigazgatási és területfejlesztési miniszterként az elmúlt hetekben többször is kezet fogott Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel, az ellenzéki pártok 2022-es miniszterelnök-jelöltjével, aki a találkozókról közös fotókat osztott meg a Facebook-oldalán. Navracsicsról ezt követően egymás után jelentek meg lejárató cikkek a Promenad24 oldalán. Az első cikk A buzizó polgármester és az „európai fideszes” meleg kézfogásai címmel publikálódott február közepén, majd február 24-én jött a következő Navracsics pénzt ad Márki-Zaynak címmel.

Ebben úgy fogalmaznak, hogy

Soros György tömi az egyik zsebét dollárokkal, a másikba Navracsics Tibor pakolná a forrásokat. Hazaáruló politikussal bratyizik a közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

Egy újabb cikkben pedig arról írnak, hogy „egyre élesebben merül fel a kérdés: mire föl a széles mosollyal kísért meleg kézfogások, hol a határa a politikában a korrektségnek?”, illetve hogy: „Sportnyelven szólva: ha egy futballista az ellenféllel játszik össze, és látványosan saját kapujára támad, az bizony nem velünk van – jobban teszi, ha mezt cserél, vagy a partvonalon kívülre vonul.”

A Telex emlékeztet, hogy a lapkiadó kisebbségi tulajdonosa Bada János ügyvéd, Lázár János volt gimnáziumi évfolyamtársa, aki Lázár polgármesteri ideje alatt a hódmezővásárhelyi rádiót üzemeltető cég egyik tulajdonosa volt, később pedig a Lázárhoz tartozó Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakértői testületébe is bekerült.

„Kiváló kollégák vagyunk” – mondta Navracsics Tiborról Lázár a múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján, majd nem sokkal később már arról beszélt, hogy „jobb, hogy ha politikustársaim elkerülik Hódmezővásárhelyt a következő fél évben”. Navracsics Tibor Fiala János műsorában (32:00-tól) reagált a cikkekre. A miniszter szerint, hogy ha valakinek van baja a másikkal, akkor vagy odamegy hozzá, vagy felhívja a másikat és megbeszélik. Ő Lázártól megkérdezte a Parlamentbe, hogy mi ez az egész, Lázár álláspontja pedig „megfelelt a Promenádon megjelent állásfoglalással”.

Vagy nagyon pontosan megtanulta a cikkek tartalmát, vagy ráhatással bírt a tartalomra

– reagálta a Keljfeljancsi műsorában Navracsics.

Lázár és Márki-Zay jó ideje egymás ellenfelei (utóbbi 2018 elején lett a város polgármestere, amikor időközi választáson győzte le a Lázár által támogatott fideszes jelöltet, majd 2019-ben is nyerni tudott), a legutóbbi parlamenti választáson egymással szemben indultak a vásárhelyi körzetben. Lázár győzelme után azonban közösen álltak ki, hogy demonstrálják békekötésüket, ami azonban minden jel szerint nem volt tartós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik