Belföld

Hajnalban elektromos árammal elkábították, majd „összegereblyézték” a Duna halgazdasági területén lévő halakat

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Orvhalászat miatt állítja bíróság elé a Bajai Járási Ügyészség azt a két férfit, akik “a Dunába eresztve az elektromos halászgép vezetékét, árammal elkábították, majd összegereblyézték” a halgazdasági területen lévő halakat.

Négyessyné Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség szóvivője a lapunknak küldött közleményében azt írta, hogy az ügy sükösdi vádlottja próbaidő alatt állt, mert korábban felfüggesztettet kapott orvhalászat miatt. Ám ez sem tántorította el attól, hogy 2022 augusztus másodikán motorcsónakkal kimenjen a Duna halgazdálkodási területre a társával azért, hogy jogosulatlanul halat fogjanak.

A magukkal vitt elektromos halászgéppel, tiltott módon mindezt úgy hajtották végre, hogy a gép vezetékeit a vízbe eresztették, aminek következtében az áram bevonzotta és elkábította az állatokat. Ezután gereblyéző módszerrel összegyűjtötték és a csónakba emelték a halakat.

– közölte a csoportvezető ügyész. 

ugyeszseg.hu

Az orvhalászat befejeztével a férfiak a Duna bal partján elrejtették az eszközeiket, a motorcsónakot pedig egy úszóműhöz rögzítették, majd autóba ültek és távoztak a helyszínről. A szekszárdi rendőrök a Tolna Vármegyei Horgászegyesületek Szövetségének munkatársaival közösen tartott ellenőrzésük során a két rabsicot igazoltatták, az elrejtett illegális horgászeszközöket pedig megtalálták és lefoglalták.

A terheltek olyan eszközt használtak halfogásra, amely az elektromos áram halakra kifejtett élettani hatásának kihasználásán alapul, az elkábított halakat pedig úgy ejtették zsákmányul, hogy nem a szájnyílásukba, hanem más testrészükbe akasztottak horgot. Az ügyészség letöltendő börtönt kért a büntetett előéletű vádlottra azzal, hogy a korábbi feltételes büntetését is végre kell hajtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik