Belföld

Elmebetegsége miatt felmentették a szlovén férfit, aki majdnem megölte a párját Tornyiszentmiklóson

Elmebetegsége miatt felmentette a Zalaegerszegi Törvényszék azt az emberölési kísérlettel vádolt 56 éves szlovén férfit, aki egy évvel ezelőtt kis híján megölte az élettársát Tornyiszentmiklóson. Az életveszélyesen megszurkált asszony véres hálóingben rohant az utcára segítséget kérni, miután megkéselték.

A Zalaegerszegi Törvényszék közleménye szerint a napok óta zavartan viselkedő férfi az ominózus hajnalon féltékenységében szólalkozott össze az élettársával. Magához vett egy kinyitható zsebkést, amelyet a nő nyakához tartva kivonszolta őt a házból.

Először ráparancsolt, hogy másszon be az udvaron álló autó csomagtartójába, miután ezt a nő nem tette meg, elindult vele a falu temetője felé. Mindeközben szlovénul folyamatosan azt kiabálta, hogy „megöllek”, „rendőrség” és egy franciakulccsal ütötte az út menti kerítéseket.

Ahogy egy lakatlan, fás-bokros területhez értek, a férfi ököllel esett a nőnek, majd hasba szúrta. A nőt a májánál érte a szúrás, amely miatt életveszélyes sérülést szenvedett. A vádlott ezután távozott a helyszínről, míg a vérző sértett hazafelé indult.

A párral egy utcában élő egyik férfi meghallotta a hangoskodást, és miután meglátta a véres hálóingben hazafelé tartó nőt, értesítette a hatóságokat. Az életveszélyesen megkéselt nő csak azért élte túl a támadást, mert időben szakszerű orvosi ellátásban részesült. 

A szlovén férfi – a cselekmény elkövetésekor is fennálló – elmebetegségben (paranoid pszichózis) szenved, amely miatt nem volt képes a cselekmény társadalomra való veszélyességének felismerésére, illetve e felismerésnek megfelelő cselekvésre.  A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően felmentette a férfit az emberölési kísérlet vádja alól, egyúttal elrendelte a kényszergyógykezelését. A döntés nem jogerős, a szlovén férfi és védője a kényszerintézkedés mellőzéséért fellebbezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik