Belföld

Szijjártó: Magyarország nem támogatja, hogy Mark Rutte legyen a NATO-főtitkár

ATTILA KISBENEDEK / AFP
ATTILA KISBENEDEK / AFP

A magyar kormány nem támogatja, hogy Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök legyen a NATO következő főtitkára – közölte a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján a Reuters tudósítása szerint.

Természetesen nem tudjuk támogatni olyan ember megválasztását a NATO főtitkári posztjára, aki korábban térdre akarta kényszeríteni Magyarországot

– idézte a hírügynökség a külügyminisztert.

Emlékezetes, hogy Rutte korábban határozottan bírálta a magyar kormányt, elsősorban jogállamisági aggályok miatt. 2021-ben azt mondta, hogy Magyarországnak „nincs többé helye az EU-ban”.

Ez nem sokkal azután történt, hogy az Országgyűlés fideszes többsége 2021 júniusában elfogadta az úgynevezett „gyermekvédelmi törvényt”, amelybe az utolsó pillanatban kormánypárti módosító indítványokkal a szexuális kisebbségeket megbélyegző, homofób passzusokat írtak bele. Rutte ekkor arról beszélt, hogy a homofób törvényt vissza kell vonni, és úgy fogalmazott:

Térdre kell kényszeríteni Magyarországot.

Rutte számított a legesélyesebb jelöltnek a NATO-főtitkári pozíciójára, a távozó Jens Stoltenberg helyére. Az új főtitkár megválasztásának feltétele ugyanakkor, hogy az észak-atlanti szövetség mind a 31 tagállama egyhangúan támogassa a jelöltet, vagyis a magyar vétó ezt megakadályozhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik