Belföld

Sulyok Tamás hivatalba lép, Kövér László újra házelnök

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
A rendszerváltás óta ő a hetedik köztársasági elnök.

Az Országgyűlés február 26-án fogadta el Novák Katalin lemondását, majd még aznap megválasztotta utódjának a kormánypártok jelöltjét Sulyok Tamást, aki az Alaptörvény szabályai szerint a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon, március 5-én  lép hivatalba, írja az Infostart.

Erre a rövid időszakra az ideiglenes köztársasági elnök ismét Kövér László házelnök lett, az ő helyét pedig Lezsák Sándor vette át.

Az Országgyűlés elnökének feladatait ellátó alelnök március 2-án, szombaton küldte át aláírásra a köztársasági elnöknek a svédek NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt, amit szintén február 26-án fogadott el az Országgyűlés. Sulyok Tamás keddtől a Sándor-palotában dolgozik, és akár első munkanapján aláírhatja azt.

Frissítünk! A honlapon Sulyok Tamás még nem szerepel

A kormány tavaly a köztársasági elnök jogállásával összefüggő törvények módosításával tette lehetővé, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatalt (KEH) hivatalosan átnevezzék Sándor-palotára, az államfő szabad kezet kapott a hivatali szervezet kialakítására. Novák Katalin legutóbb a Sándor-palota Szervezeti és Működési Szabályzatát 2024. január 1-jén módosította. A köztársasági elnök hivatalának honlapján kedden 10 órakor még nem szerepelt Sulyok Tamás, csak az, hogy a volt államfő gratulált, és sok erőt kívánt neki a következő évekre.

Megválasztása után az új államfő arról beszélt, hogy bizonyos hatáskörökben, így például a kitüntetések, kegyelmi ügyek esetében, a lehető legszélesebb transzparencia híve. A kegyelmi botrányt kirobbantó ügyvéd Vidéki prókátor nevű Facebook-oldalán korábban azt üzente neki, hogy köztársasági elnökként március 5-én tiszta lappal indul, csak rajta múlik, miként él a hivatalából eredő lehetőségekkel. Egyedül ő dönt, hogy alkotmányos jogköreit a demokrácia, a jogállam, valamint a köztársasági elnöki intézmény tekintélyének helyreállítása érdekében használja-e, vagy a miniszterelnök hatalmi érdekeinek eszközeivé silányítja azokat.

A sólyomi és az áderi út egyaránt nyitva áll előtte.

Kapcsolódó
Sulyok Tamás egyelőre nem reagál arra, ami édesapja múltjáról kiderült
Az Alkotmánybíróság vezetőjeként nem mondott igazat apjáról Sulyok Tamás Karsai László szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik