Belföld

Novák Katalin leadta záró vagyonnyilatkozatát

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Az elmúlt hetekben nem apadt tovább a megtakarítása. A kegyelmi ügyet kirobbantó ügyvéd üzent neki.

Hivatala közzétette Novák Katalin záró vagyonnyilatkozatát. A Sándor-palota honlapján közölt adatok szerint a volt köztársasági elnök vagyoni helyzete január vége óta nem változott.

Novák Katalin felerészben tulajdonosa Budapesten egy XI. kerületi, 240 négyzetméteres lakóháznak, egy 90 négyzetméteres lakásnak, egy 50 négyzetméteres szegedi garázsnak. A volt államfőé a XI. kerületben egy 56 négyzetméteres lakás, Szegeden egy 67, egy 166, illetve 174 négyzetméteres lakás, illetve Balatonlellén egy 47 négyzetméteres üdülő.

Az elmúlt hetekben nem apadt tovább vagyona, ugyanúgy 31 millió forintot tüntetett fel megtakarításként, mint január végén (10 millió forinttal kevesebbet a tavalyinál). Novák Katalin nem tartozik senkinek. Ingatlanjai bérbeadásából havonta 200-500 ezer forint közötti összeget kap, az általa alapított Családpárti Alapítványtól nem kap díjazást.

Frissítünk!

Novák Katalinnak nem lesznek anyagi gondjai

Élete végéig kapja az államfői fizetést és anyagi értelemben szinte semmit nem veszít lemondásával. Vagyonbevallásában nem szerepel kocsi, ami felesleges is lenne, hiszen jár a hivatali, sofőrrel. Noha számos ingatlana van, ha kéri, az állam biztosítja a méltó lakhatását is. A Momentum átírná a jelenlegi szabályozást, mert méltánytalannak tartja, hogy a köztársasági elnököt lemondása esetén is élete végéig különféle jogosultságok, juttatások illetik meg.

Kapcsolódó
Élete végéig kapja a köztársasági elnöki fizetést Novák Katalin
És bár hét lakóingatlana van, ha kéri, az állam biztosítja a lakhatását.

Novák Katalin február 10-én mondott le a kegyelmi botrány miatt. A törvény szerint az Országgyűlés tizenöt napon belül még kérhette volna, hogy elhatározását fontolja meg, ám a 16. napon, február 26-án a parlament elfogadta döntését. A döntés már megjelent a Magyar Közlönyben. Abból az derül ki, hogy Novák Katalin hivatalosan február 11-én nyújtotta be  lemondását Kövér Lászlónak, aki átveszi feladatait március 5-ig, míg Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök nem lép hivatalba. Az átmeneti időre az Országgyűlés elnökének feladatait Lezsák Sándor alelnök látja el.

A Vidéki prókátor üzent Nováknak, Sulyoknak

A kegyelmi döntést leleplező ügyvéd Vidéki prókátor nevű Facebook-oldalán azt írta, ha adhatna tanácsot Novák Katalinnak, akkor azt javasolná neki, hogy az élete végéig járó elnöki tiszteletdíj egy jelentős részét, valamint a számára kijelölendő rezidenciát is fordítsa jótékony célra, éspedig szegény sorból származó gyermekek lakhatásának, tanulmányainak biztosítására. Szerinte ez mind az ő, mind az egész nemzet szempontjából előremutató és hasznos döntés lenne.

Az ügyvéd előzőleg Sulyok Tamás megválasztására is reagált. Azt írta, az új köztársasági elnök vezetése alatt az Alkotmánybíróság sokat veszített a nagyrészt Sólyom Lászlónak köszönhető tekintélyéből a társadalom és a jogászok szemében. Nem féke és ellensúlya volt a kormányzati hatalomnak, hanem az Orbán Viktor által dominált rendszer részeként működött, a politikailag fontos, érzékeny ügyekben mindig a kormány számára kedvezően döntött.

Az általa vezetett Alkotmánybíróságot történelmi felelősség terheli azért, hogy

Magyarországon a közvetlen demokrácia, a népszavazás intézménye gyakorlatilag megszűnt létezni, miként azért is, hogy nem sikerült legalább alkotmányos korlátokat szabni a kormányzati kommunikációnak hazudott orbánista propagandának.

Mint írta, Sulyok Tamás köztársasági elnökként március 5-én tiszta lappal indul, és csak rajta múlik, miként él a hivatalából eredő lehetőségekkel. Egyedül ő dönt, hogy alkotmányos jogköreit a demokrácia, a jogállam, valamint a köztársasági elnöki intézmény tekintélyének helyreállítása érdekében használja-e, vagy a miniszterelnök hatalmi érdekeinek eszközeivé silányítja azokat.

A sólyomi és az áderi út egyaránt nyitva áll előtte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik