Belföld

„Nem túl jó a forint helyzete”, az árfolyam egy gyengébb szinten stabilizálódhat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Amíg hétfő reggel még 393,4 forintot kellett adni egy euróért, addig kedd délelőtt 396,1-et – írta a Hvg.hu, amely Nyeste Orsolyát, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjét kérdezte a magyar fizetőeszköz kilátásairól.

„Most azt látjuk, hogy

nem túl jó a forint helyzete, úgy tűnik, hogy nem sült el túl jól az MNB múlt heti lépése,

amikor az eddigi havi 75 bázispontos kamatvágási ütemről 100 bázispontra gyorsított

– mondta az elemző, aki szerint a piac a következő hónapokra is intenzív kamatcsökkentéseket árazott be, ami szintén gyengíthette a forintot. Nyeste Orsolya kifejtette, hogy mindez annak ellenére történt, hogy a jegybank is hangsúlyozta, hogy átmeneti gyorsításról van szó, és 2024 közepén pont ott lesz az alapkamat, ahol eddig is kommunikálták, 6-7 százalékos szinten.

Éppen ezért Nyeste szerint nem kizárt, hogy a forint árfolyama a mostani, gyengébb szinten fog stabilizálódni a közeljövőben. Az elemző jelentős forintesésre nem lát esélyt, mivel a kamatszint most is magas, mind a nominális, mind a reálkamatot nézve. Az pedig, hogy a későbbiekben merre fog mozdulni a forint, nagyban függ a külkereskedelmi mérlegtől: decemberben meglepetésre hiányt regisztrálhatott a Központi Statisztikai Hivatal, a következő hónapokban pedig tisztulhat a kép, hogy ez csak egy egyszeri hatás volt-e, vagy tartós tendenciáról beszélünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik