Belföld

Nem vezethet egyházat, villamost, minisztériumot vendégmunkás

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Az orvos, a buszsofőr és a focista kimaradt.

Megjelent több rendelet, illetve miniszteri utasítás a Magyar Közlönyben a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvény részleteivel. Rétvári Bence államtitkár szerint ezzel az Európai Unió legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere élesedik március 1-jén. Harmadik országbeli állampolgár csak akkor kaphat munkát, ha az állásra magyar munkaerőt nem találtak.

Szijjártó Péter külügyminiszter rendelete szerint vendégmunkás-tartózkodási engedélyt Belarusz, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, a Fülöp-szigetek, Indonézia, Kazahsztán, Mongólia, Montenegró, Vietnám, Oroszország, Brazília, Georgia/ Grúzia, Kirgizisztán, Venezuela és Kolumbia polgárai kaphatnak.

Az régóta ismert volt, hogy idén legfeljebb 65 ezer vendégmunkás kaphat tartózkodási engedélyt, ennél jóval meglepőbb a lista, amit  Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közzétett a Hivatalos Értesítőben. Azon szerepelnek azok a foglalkozások, amelyekben vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel nem foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgár.

A teljesség igénye nélkül néhány foglalkozás, amelyben vendégmunkás-tartózkodási engedély nem adható ki:

  • törvényhozó,
  • miniszter,
  • államtitkár,
  • egyházi vezető
  • pap (lelkész),
  • egyházi foglalkozású.

Ezt hosszú felsorolás követi arról, milyen vezetői posztokra nem kerülhetnek vendégmunkások, akik a pl. a magyar mérnökök, szoftverfejlesztők, rendszergazdák, tudósok munkáját sem veszélyeztethetik. A listán szerepel több diplomához kötött egészségügyi, oktatási, jogi, művészeti szakma, ám külön az orvosi nem. Érvényes a tiltás a ház-, mozdony-, villamos-, metró- és trolibuszvezetőkre, de a buszvezetőkre nem.

A terjedelmes lista a Hivatalos Értesítőben böngészhető, de érdemes megjegyezni, a jogi szabályozás alapján, a felsorolt foglalkozásokban is dolgozhatnak külföldiek például a filmiparban. A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet alapján Magyar Kártyát kaphat például a magas képzettségű munkavállaló, de harmadik országbeli csak akkor, ha hiányszakmában dolgozik, hivatásos sportoló/edző,
előadóművész, nyilvántartott filmgyártónál dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik