Belföld

Kicsavarják Lázár János kezéből a Fraditól szponzorpénzeket megvonó állami céget

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Lázár János minisztériuma helyett a jövőben Nagy Márton tárcája alá tartozna a Mahart-Passnave Személyhajózási Kft – írja a hvg.hu egy, a kormány honlapján megjelent rendelettervezetre hivatkozva. Ez az az állami cég, amely körül kisebb politikai botrány tört ki januárban, miután megvonta a korábbi szponzorációs támogatást a Ferencváros női kézilabda-csapatától.

Kubatov Gábor Fradi-elnök, a Fidesz országos pártigazgatója és alelnöke akkor, január végén mindezt úgy kommentálta, hogy

hátba szúrták a női kéziseket,

az állami hajósági társaság lépését pedig „jogellenesnek minősítette, és perrel fenyegetőzött.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium később elárulta, hogy Lázár János miniszter minden, a tárca tulajdonosi joggyakorlásába tartozó vállalatnál, háttérintézménynél elrendelte a szponzorációs szerződések felmondását, illetve megtiltotta új támogatási együttműködések megkötését.

A nemzetgazdasági miniszteri rendelettervezet pénteken került fel kormány honlapjára. Eszerint a Mahart-Passnave  a Magyar Turisztikai Ügynökséget is felügyelő Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerül.

Az egyelőre nem világos, hogy az FTC visszakapja-e női kézilabdacsapata a szponzorpénzét, amelyet az építési és közlekedési minisztérium vont el.

Frissítünk!

Cikkünkben eredetileg tévesen írtuk a hvg.hu nyomán, hogy a szóban forgó cég Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozik.

 

Pénteken este az Építési és Közlekedési Minisztérium levelet küldött szerkesztőségünknek, amelyben mások mellett azt írták, mindez nincs összefüggésben azzal, hogy a Mahart-Passnave Személyhajózási Kft. Lázár János építési és közlekedési miniszter utasításának megfelelően a közelmúltban megszüntette valamennyi sportszponzorációs szerződését. Ezzel szemben – mint hangsúlyozták –  államigazgatás működési rendjének megfelelően az egyes cégek az általuk végzett feladatokat felügyelő és irányító minisztériumok alá kerülnek.

 

Ennek megfelelően az alapvetően turisztikai tevékenységet végző a Mahart-Passnave Személyhajózási Kft. az Építési és Közlekedési Minisztériumtól a szakterületet és a Magyar Turisztikai Ügynökséget felügyelő Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerül, míg ugyanezen intézkedés keretében az eddig a Nemzetgazdasági Minisztérium által felügyelt ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz kerül.

 

A tárca sajtóirodája egyúttal arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Mahart-Passnave Személyhajózási Kft.-t jelenleg vezető Bényi Szabolcs munkájára az Építési és Közlekedési Minisztérium a jövőben is igényt tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik