Belföld

Áder János: Orbánt bele akarják keverni a kegyelmi ügybe

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Először beszélt a kegyelmi ügyről Áder János volt köztársasági elnök a Kossuth-rádióban.

Áder szerint fontos tudni, hogy 1990 óta a szabályok kegyelmi ügyekben nem változtak. Az eljárás célja, hogy amennyiben a büntetőeljárás vagy a végrehajtás során kiderülnek családi, egészségügyi vagy szociális szempontok, akkor egyéni mérlegelés alapján az államfő kegyelmet adhat, ismertette Áder, aki szerint Göncz Árpádtól Novák Katalinig ugyanazokat a mérlegelési szempontokat kellett figyelembe vennie minden köztársasági elnöknek. Az eljárásrend megváltoztatását nem tartja helyesnek, még akkor sem, ha most született egy rossz döntés. „Erősen megfontolnám a parlament helyében, hogy erre az útra lép-e” – mondta Áder. Hangsúlyozta: a bírósági ítéletet nem bírálják felül, hiszen nem arról döntenek, hogy valaki bűnös vagy sem. A kegyelmi döntés nem erről, hanem emberi szempontokról szól.

Áder szerint a kegyelmi ügyet az elkövető vagy az ügyvédje tudja elindítani, ezeket az igazságügyi miniszter csapata bírálja el szakértői vélemények alapján, mielőtt felterjesztik a köztársasági elnökhöz. Áder szerint órákon keresztül beszéltek egy-egy kegyelmi ügyekről, hogy mi szólhat mellette vagy ellene.

Ez egy kétszereplős eljárás. Mondhatom azt is, hogy harmadik szereplőnek nem osztottak lapot. Az egyik az igazságügyi miniszter, a másik a köztársasági elnök és csapataik

– mondta Áder, hangsúlyozva, hogy a kormányfőnek vagy más kormánytagnak ebbe nincs beleszólása. Áder szerint Orbán Viktort mindenképpen bele akarják keverni a kegyelmi ügybe.

Tíz éve alatt egyszer sem fordult elő, hogy a miniszterelnök kérést vagy kérdést intézett volna hozzám bármilyen kegyelmi ügyben. Pedig tudom, hogy voltak olyan ügyek, például Geréb Ágnes ügye, amiről tudom, hogy megosztotta a Fidesz-frakciót

– mondta Áder, megjegyezve, hogy a miniszterelnöknek kisebb baja is nagyobb annál, minthogy kegyelmi ügyekkel foglalkozzon.

Geréb Ágnest 2018-ban két otthon született gyermek halála miatt ítélték el. Két évre kellett volna börtönbe vonulnia, de kegyelmet kapott Ádertől. A volt köztársasági elnök a közrádióban nem beszélt arról, hogy mandátumának lejárta előtt kegyelmet adott Veres Margit volt balmazújvárosi polgármesternek is, akit 2018-ban hivatali vesztegetés elfogadása miatt ítélték letöltendő börtönbüntetésre.

Kapcsolódó
Titokban kaphatott kegyelmet az öt év börtönre ítélt volt balmazújvárosi polgármester
Veres Margitot hivatali vesztegetés elfogadása miatt ítélték letöltendő börtönbüntetésre, ám szabadlábon várhatta ki, hogy az államfő döntsön a sorsáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik