Belföld

„Te is úgy halsz meg, mint a lányod!” – mondta nevelőapjának a vérfertőző gyilkos, majd lesújtott rá a baltával

Súlyosabb büntetést kért a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség arra nyírpilisi férfire, aki 2022 nyarán baltával támadt a nevelőapjára. Az első fokon tíz év börtönre ítélt férfi nem ma kezdte a bűnözői szakmát. Korábban elítélték már gyilkosságért, és vérfertőzésért is bíróság elé állították, miután bűnös viszonyt folytatott a húgával.

Csongár Anita Erzsébet, a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség helyettes szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy középmértéknél súlyosabb büntetést kértek a férfire. Mivel ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele 5-15 év, ezért a mostani bűncselekményért maximum 15 évet kaphat.

A helyettes szóvivő lapunknak elmondta még, hogy a férfit 2002-ben 15 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélték jogerősen nyereségvágyból elkövetett emberölésért.

Az ítélet szerint a vádlott élettársa 2022 július 26-án felakasztotta magát a házuk padlásán. Amikor ezt a nyírpilisi férfi észlelte, akkor segítségül hívta az utcában lakó nevelőapját – aki egyben az élettársa vér szerinti édesapja volt. Azaz a nevelőapa, egyben az apósa is volt. 

A két férfi megpróbálta újraéleszteni a nőt, de nem jártak sikerrel. Ezt követően a két férfi vitatkozni kezdett, és a sértett azzal vádolta meg a nevelt fiát, hogy a lánya miatta lett öngyilkos. A férfi még ugyanezen a napon átsétált egy baltával a nevelőapjához és azzal fenyegette, hogy „Te is úgy halsz meg, mint a lányod!”. Ezt követően a balta élével fejbe vágta a férfit, aki az ütéstől a földre rogyott. Az elkövető ezt követően elmenekült a helyszínről.

A leütött férfi nyolc napon túl gyógyuló életveszélyes sérüléseket szenvedett, és csak a szerencsés véletlennek volt köszönhető, hogy életben maradt. Az ügyészség súlyosabb büntetést kért a támadóra, és ezt a fellebbviteli főügyészség is fenntartotta. 

Ezt többek között azzal indokolták, hogy a vádlott tisztában volt a tettének súlyával és következményével, hiszen a korábbi emberölést is ugyanilyen módon, baltával követte el.  De további súlyosító körülmény az, hogy a cselekményét két büntetőeljárás hatálya alatt, nevelőapja sérelmére követte el, aki gyermekkorától gondoskodott róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik