Belföld

Takács Péter: Működik az ingyenes SMA-szűrés

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Helyi tájékozatlanság lehet az oka, ha valaki nem jut hozzá a közfinanszírozott SMA-szűrésekhez – mondta Takács Péter a Népszavának. Az egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy hamarosan kiküldenek egy eljárásrendet az újszülöttek SMA-szűrésével kapcsolatban, mert ha a szülő kéri, akkor a kórháznak csak vért kell vennie a babától, és ezt mintát elküldeni a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem laborjába.

Itt közfinanszírozás keretében elvégzik a vizsgálatot

– szögezte le.

Az RTL Híradó szerdán számolt be arról, hogy habár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter február elsején bejelentette, hogy újraindítják az SMA-szűrőprogramot, az általuk felkeresett egyik kórházban sem elérhető a vizsgálat. A legtöbb intézményben hallottak a program újraindításáról, de tájékoztatást nem kaptak róla.

Takács Péter szerint ha egy szülő élni szeretne a vizsgálat lehetőségével, mindössze annyit kell tennie, hogy jelzi a szülészeten, hogy kéri a szűrést. „A babától vért vesznek és elküldik a Semmelweis illetve a szegedi egyetemi labornak. Ez a két intézmény az országból bárhonnan fogadja a mintákat” – jelezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik