Belföld

Nem Orbán Viktoron és a pénzen múlik az ingyenes SMA-szűrés újraindítása

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A kormány visszamenőleg rendelt költségvetési forrást három intézménynek.

Újra elérhető az ingyenes SMA-szűrés Magyarországon, a tavalyi feltételeknek megfelelően. Ezt közölte az rtl.hu megkeresésére a Belügyminisztérium. A portál azután kereste a kormányt, hogy egy kismamának azt mondták a szülés után, még „nem tudják az SMA-szűrést elvégezni, mert még nem született meg a hivatalos döntés”.

A Belügyminisztérium az rtl.hu kérdésére azt közölte, a kormány január 31-én döntött az SMA-szűrések folytatásáról, és arról, hogy idén 450 millió forintot biztosít erre a célra. A koordinációt a Bethesda Gyermekkórház végzi, ott alakítják ki a szakmai feltételrendszert, valamennyi kismama kérheti, hogy gyermekénél végezzék el a szűrést.

Az RTL Híradó szerint ugyanakkor továbbra sem indult el a csecsemők ingyenes SMA-szűrése, az SMA Egyesület szerint egyelőre nincs meg a finanszírozás, nem egyeztettek a szűrőközpontokkal sem. A legtöbb kórházban hallottak a program újraindításáról, de tájékoztatást még nem kaptak róla.

A kormányfő már egy hete döntött

Éppen egy hete jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány döntése a finanszírozásról. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályait módosította.

A gerinc eredetű izomsorvadás újszülöttkori szűrőprogram koordinálásával kapcsolatos költségei támogatására a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza havi 1 125 000 Ft összegű fix díjat kap.

Az SMA-szűrés végrehajtásának finanszírozására

A módosítás alapján 2024. január elsejétől, tehát visszamenőleg az SMA-szűrés költségeire ez a három intézmény kap pénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik