Belföld

Lázár szerint tudhatták volna, hogy V. János homoszexuális, ki se kellett volna nevezni

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter is megszólalt sajtótájékoztatóján a bicskei pedofilügy kapcsán. Neki legjobb tudomásunk szerint eddig annyi kapcsolódási pontja volt a történethez, hogy a kormány nevében ő adta át Balog Zoltán távollétében a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának, V. Jánosnak a magyar bronz érdemkereszt kitüntetést 2016-ban, nem sokkal a meggyanúsítása előtt.

Lázár igyekezett a korábbi baloldali városvezetésre kenni a felelősséget. „Az azért egy fontos és súlyos kérdés lesz, hogy amikor a Fővárosi Önkormányzat 2010 előtt ezt az embert kinevezte, akkor ők pontosan tudták, hogy homoszexuális” – jelentette ki Lázár  a telex.hu tudósítása szerint. (V. János 1990 óta vezette a fővárosi fenntartású intézményt.) Arra az újságírói felvetésre, hogy összemossa a pedofíliát és a homoszexualitást, a miniszter úgy reagált, nem akar ítéletet alkotni erről a kérdésről egyelőre, de szerinte megkerülhetetlen ez a kérdés.

Lázár elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elrendelt egy átfogó vizsgálatot, ami az összes gyerekotthonra kiterjed. Beszámolt arról is, hogy a kormányülésen Pintér Sándor belügyminiszter tett egy előzetes jelentést arról, hogy mi történt 2011-ben, a több száz oldalas nyomozati anyag feldolgozását, átvizsgálását megkezdték. Ebből az derült ki, hogy a nyomozás során 35 tanút hallgattak meg, köztük pedagógusokat és pszichológusokat is, akik összezártak az igazgató mögött, ezért nem kerülhetett sor V. János meggyanúsítására, hiába született ellene feljelentés.

Megvizsgálták azt is, hogy V. Jánost, hogy tüntethették ki 2016-ban. „Miután 2011-ben az illető ellen nem emeltek se vádat, meg sem gyanúsították, ezért ő a bűnügyi nyilvántartásban nem szerepelt, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezett, és a kitüntetésre felterjeszthető volt, és a törvények és szabályok szerint megkaphatta azt” – jelentette ki Lázár, aki ma már úgy látja, a férfi 26 éven folyamatosan molesztálhatta a rá bízott gyerekeket.

Egy ilyen embert a börtönből nem szabad kiengedni, egy ilyen embert nem 10 évre kell elítélni, hanem sokkal többre, ennek az embernek a börtönben van a helye, szóba sem kerülhet, hogy hamarabb kikerüljön, és sokkal súlyosabb büntetést kell kiszabni minden pedofilügyben

– mondta Lázár.

Kapcsolódó
Megdöbbentő tényeket tártak fel a bicskei gyermekotthonról készült ombudsmani jelentések
Három videó is készült még 2011-ben, amelyekben gyerekek elmesélték, hogyan zaklatta őket a bicskei gyermekotthon vezetője. A rendőrség mégis bűncselekmény hiányában zárta le az első nyomozást V. János ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik