Belföld

A 3500 milliárdos rezsivédelmi alap nagyjából felét átláthatatlanul, nem az eredeti célra szórta szét a kormány

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormány 2022 júniusában döntött úgy, hogy külön költségvetési tételt hoz létre az akkortól kivetett extraprofitadó-bevételekből és az azt kiegészítő közpénzekből „a világpiaci energiaáremelkedés hatásainak mérséklése és a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése érdekében”.

Ez azért volt szükséges, mert az MVM a tőzsdei áron megvásárolt gázt a 2014-ben beállított, „rezsicsökkentett” áron adhatta csak tovább a háztartásoknak, és míg a lakosság így köbméterenként nettó 50 forintot fizetett, a gáz világpiaci ára 2022 augusztusában volt, hogy ezer forint fölé kúszott. A különbséget megszorozva a lakosság évi 3 milliárd köbméternyi gázfogyasztásával az látható, hogy jelentős lyukat kellett befoltoznia a rezsivédelmi alapnak.

A rezsialap pedig hízott is: csak 2022-ben az energiaágazattól 204, bányajáradékból 241, a távközlési cégektől 97, a légitársaságoktól 15 milliárd forint érkezett. Azonban a Népszava cikke rávilágít, hogy ebből az összegből nem csak az MVM kap pénzt, a forrásból már a 2023-as tervezet szerint is támogatták volna a központi költségvetési szerveket, az önkormányzatokat, az egyházi és civil intézményfenntartókat, az állami tulajdonú társaságokat és a versenyszektort is. És míg 2022-ben a kormány a rezsialap keretét 557 milliárdra szabta, 2023-ra ez az összeg már 2610 milliárdra emelkedett, amiből 1200 milliárd volt a költségvetési igény.

A lap számításai szerint 2022-ben a kormány 769 milliárdot költött a rezsialapból, 2023-ban pedig a 2610 milliárdból 2414 milliárd ment el.

  • A cikk szerint a nyilvántartások összesítése alapján a rezsialapból az elmúlt mintegy másfél év során kétségkívül a legtöbb, szám szerint 11 alkalommal, „rezsivédelmi szolgáltatása” fejében, messze a legnagyobb, 1810 milliárd forintos értékben, az MVM részesült.
  • A második, 583 milliárdos tétel a távhőszolgáltatókhoz került, úgyszintén a 2014-es, „rezsicsökkentett” lakossági tarifák okozta veszteségek befoltozására.

E kettőn kívül ugyanakkor az elmúlt másfél évben nem kevesebb mint 222 további kifizetési jogcímet talált a Népszava.

Többek közt:

  • 2022. novemberében kapott 3 milliárdot a Honvédelmi Minisztérium „sportintézmények nemzeti sportközpontok dologi kiadásaira”, illetve „sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatásának egyéb működési célú kiadásaira” (Jóllehet a tervekben kétségkívül szerepelt a „központi költségvetési szervek” támogatása és egy sportintézményt is húzhatja a rezsi, ennek kiemelését semmi sem indokolja és jellemzően a feladat-támogatás-működés sem energiafaló.);
  • a költségvetés megtakarítási alapja kapott 106 milliárdot;
  • a Külgazdasági és Külügyminisztérium beruházásösztönzési célelőirányzata „felhalmozási célú kiadásokra” 75 milliárdot;
  • az Energiaügyi Minisztériumhoz tartozó víziközműágazat 64 milliárdot;
  • a Maradványelszámolási Alap 61,5 milliárdot;
  • a Honvédelmi Minisztérium védelmi társaságai beruházásokra 56 milliárdot;
  • a Hungaroring működésre 671 milliót, felhalmozásra 12 milliárdot;
  • Komló és Cserkút pedig „egyéb felhalmozásra” 300 milliót, illetve 52 milliót kapott.

A rezsivédelem jegyében „dologi kiadásokra” 176 alkalommal összesen 244 milliárd forintot fizettek ki. Személyi juttatásokra 23 alkalommal összesen 236 milliót, munkaadókat terhelő járulékokra és szociális hozzájárulási adóra pedig 18 alkalommal összesen 58 milliót költöttek.

A lap szerint az elszámolás egyre átláthatatlanabb: a kiadások között egyre több kisebb bevétel bukkan fel, akadtak egymást kioltó plusz-mínusz-tételek, más alapokba is jutott rezsisegély, sőt egy ízben mintha elvettek volna 21 milliárdot az MVM-től.

A rezsialap annyira kétségkívül átlátható, hogy a közzétett iratokból, ha nem is könnyen, de készíthető összesítés. Azt viszont, hogy mi alapján, miért éppen a megjelölt célra és miért pont annyit fizettek ki, érdemben nem indokolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik