Belföld

A Momentum szerint a fideszes önkormányzati képviselők is támogatták, hogy távolítsák el a Reformátorok teréről Balog Zoltán nevét – a polgármester ezt cáfolja

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A fideszesek is támogatták a momentumos képviselő azon javaslatát, hogy Balog Zoltán nevét és a tőle származó idézetet távolítsák el a Reformátorok teréről, írja közleményében a Momentum.

A Momentum kerületi szervezete már 2018-ban is tiltakozott az ellen, hogy egy regnáló miniszter szavait kőbe véssék. Az idő (sajnos) minket igazolt. Ezért Tompos Mártonnal, a Momentum alelnökével közösen leragasztottuk a szoborcsoport közepén lévő Balog-idézetet, majd nyílt levélben szólítottuk fel a polgármestert, hogy szedesse le ezt a szégyenfoltot a térről

– írta Facebook-bejegyzésében Hollai Gábor, a Momentum XVI. kerületi önkormányzati képviselője, aki képviselő-testület elé is beterjesztette az ügyet, de „a polgármester mosta kezeit”.

A képviselő-testület egyhangúan, a fideszes képviselők támogatásával, ellenszavazat nélkül felkérte a polgármestert, hogy Hollai indítványát továbbítsa a Reformátok terét építtető alapítványnak. Mint írta, egy Munkacsoport létrehozását is javasolta, amiben a polgármester, a képviselő-testület frakcióinak képviselői, valamint a kerületi lelkészek foglalnának helyet.

Hollai szerint a Munkacsoport célja az lenne, hogy a Reformátorok terén lévő emlékműről Balog Zoltán idézete lekerüljön, illetőleg, hogy a téren lévő emlékműre a Bizottság javasoljon egy konszenzusos idézetet, ami felváltaná a korábbit.

Frissítés!

„Hollai Gábor állításával ellentétben az igazság az, hogy képviselő-testületünk nem hozott olyan határozatot, hogy a Reformátorok terén található emlékműről Balog Zoltán nevét vagy idézetét el kell távolítani” – közölte lapunkkal Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere.

A képviselő-testület arról határozott, hogy a szobrot állító és finanszírozó alapítvány számára küldi meg döntéshozatalra a képviselő-testületi előterjesztést, „mivel az emlékművön ők hajthatnak végre módosítást”. „Ez a határozat nem jelenti sem azt, hogy a képviselő-testület egyetért Hollai Gábor képviselő javaslatával, sem azt, hogy elutasítja azt” – tudatta a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik