Belföld

Költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV az eltérített szja 1 százalékok miatt

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Polt Péter feljelentésként értékelte Varju László kérdését.

Varju László (DK) egy felháborodott polgár levele miatt fordult a legfőbb ügyészhez. A panaszost a a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Zala megyei igazgatósága arról tájékoztatta, hogy 2023-as, elektronikus adóbevallásában megjelölte ugyan személyi jövedelemadója 1 százalékának kedvezményezettjét, de postai úton is érkezett a nevében (adóazonosító jelével) a NAV-hoz egy fölajánlás, szja 1 százalékának kedvezményezettjeként a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Egyesületet nevezve meg.

Az ellenzéki politikus jelezte Polt Péternek, hogy egy könyvelő a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy több ügyfele kapott ilyen levelet, valamennyi, a nevükben postán beküldött, felajánlás a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Egyesület nevére szólt. A címzettek a NAV fölhívására úgy nyilatkoztak, hogy a postai úton érkezett felajánlást nem ismerik el sajátjuknak.

Varju László szerint egyértelmű, hogy valakik hozzájutva mások adóazonosító jeléhez, azzal visszaéltek. Aki élt a felajánlás lehetőségével, azoknál a NAV adatfeldolgozásakor fény derült a valódi és a hamis felajánlás kettősségére, a többiek esetében viszont a NAV-nál sem derülhetett ki a csalás. A DK politikusa nem tud róla, hogy az érintettek feljelentést tettek volna, noha az elkövető alaposan gyanúsítható legalábbis közokirat hamisítás bűntettével és csalás vétségével.

A legfőbb ügyészt arról kérdezte:

  • Tett-e az ügyben feljelentést akár a NAV, akár valamelyik érintett magánszemély?
  • Ha igen, indult-e nyomozás vagy büntetőeljárás az ügyben?
  • Hol tart az eljárás, és mit sikerült eddig megállapítania?

Polt Péter válaszából arra lehet következtetni, hogy az ügyben eddig gyakorlatilag semmi  nem történt. A legfőbb ügyész ugyanakkor Varju László kérdését tartalmilag feljelentésként értékelte, azt a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának továbbította. A nyomozó hatóság az ügyben költségvetési csalás miatt nyomozást rendelt el február 21-én. Jelenleg a büntetőeljárás felderítési szakban van, írta a legfőbb ügyész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik