Belföld

Néhány napig élt csak a kormányrendelet

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Orbán Viktor február 26-án hatályon kívül helyezte a február 8-án kiadottat.

Megjelent a Magyar Közlönyben, az a mától hatályos, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet, amely a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szól, és hatályon kívül helyez egy néhány napja, február 8-án hozott rendeletet, amit szintén a kormányfő jegyzett.

A hvg.hu szerint ez arra utal, hogy a kormány egyelőre nem tudja eldönteni, beszámoljanak-e a vállalkozók a civileknek adott ingyenes juttatásokról. A február 8-án megjelent rendelet szerint minden, egymillió forintot meghaladó pénzbeli és természetbeni juttatásról be kellett volna  számolni gazdálkodónkénti bontásban. Ez érvényes lett volna már a 2023-as évről beadott céges beszámolókra is.

A hétfő este megjelent rendelet felülírja ezt, visszaállítja a korábbi szabályt, amit azonban csak a 2024-ben induló üzleti évre kell alkalmazni. Mivel nincs indoklás nincs, nem lehet tudni, hogy melyek lehetnek azok a vállalkozások által adott ingyenes juttatások, amelyekről mégsem kell beszámolni.

A NAV korábban, még a február 8-i rendelet alapján hívta fel a vállalkozók figyelmét arra, hogy minden 1 000 000 forintot meghaladó pénzbeli, természetbeni juttatást szerepeltetniük kell majd éves beszámolójuk kiegészítő mellékletében. Azt is, kinek (név, cím, adószám), milyen összeget adtak, a természetbeni juttatásokat könyv szerinti értéken elszámolva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik