Belföld

Senkinek sem kellettek a külügyminisztérium töredékáron árult lélegeztetőgépei

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI
Hétfőn zárult az árverés, de a több mint hétszáz gépre még ajánlat sem érkezett.

Eredménytelenül zárult a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar internetes felületén zajló elektronikus licit, amelyben két tételben, összesen 749 hordozható lélegeztetőgépet bocsátottak árverésre. A lelégeztetőgépek beszerzésére a TMT Technics Kft. nevű, eredetileg optikai eszközökkel foglalkozó vállalkozás kapott megbízást a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól még a koronavírus-járvány idején. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar által közzétett hirdetmény szerint az árverést megelőző végrehajtási eljárást a külügyminisztérium kezdeményezte, hogy így szerezze vissza a cégnek közbeszerzési eljárás során kifizetett mintegy 4 milliárd forint előleg egy részét.

Az Aeonmed Shangrila 510S hordozható lélegeztetőgépből tavaly december 28. és 2024. február 26. közt összesen 749 példányt bocsátottak licitre a több szakaszból álló árverési folyamatban. A hétfő este nyolc órakor zárult licit volt a negyedik, utolsó szakasz.

Az árverés oldalán letölthető licitnapló üres, vagyis a hordozható lélegeztetőgépekre még ajánlat sem érkezett.

A kínai lélegeztetőgépeket eredetileg darabonként 10 760 000 forintért vásárolta a külügy, ám a legutóbbi licitkörben jóval alacsonyabb árért lehetett hozzájutni az eszközökhöz. Az előző árverési körökben előbb darabonként 975 ezer, majd darabonként 650 ezer, aztán darabonként már csak 325 ezer forintért kínálták ezeket eladásra. Az utolsó körben pedig még kevesebbért, darabonként 13 ezerért lehetett volna megvenni az eredetileg több mint 10 milliós áron vett gépek darabját.

A most licitre bocsátott 749 darab lélegeztetőgépet összesen  8 060 738 000 forintért vásárolta az állam. Ha a negyedik licit sikeresen zárul, akkor legalább közel tízmillió forint visszakerült volna az államhoz.

A kormány a koronavírus-járvány idején összesen 300 milliárd forintot költött lélegeztetőgépek beszerzésére. A TMT Technics Kft. annak idején 1208 lélegeztetőről állapodott meg a külüggyel, összesen 13 milliárd forintért. Ez volt a második legnagyobb tétel, csak a maláj GR Technologiestól vett több gépet a külügy: 6258 darabot, 176 milliárdért.

A gépek nagy része használatlanul áll, vagy külföldre ajándékoztuk azokat, vagy raktárban tárolják őket. A TMT Technics Kft. által beszerzett Aeonmed Shangrila gépei – amelyek vámkezelésen sem estek át – egy ceglédi raktárban porosodnak.

A szóban forgó cég zűrös hátteréről ebben a cikkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Kiesett három hónap, épp amikor 23 milliárd forint huppant be a lélegeztetőgép-bizniszbe
A Magyar Judo Szövetség elnökének érdekeltségében álló cégnek hatalmas nyereséget hozott az állami megrendelés, de megmaradt egy rakás gép, és úgy fest, nem sikerült maradéktalanul elszámolnia a vásárláshoz a külügytől kapott előleggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik