A következő élő közvetítés része Megválasztották Sulyok Tamást köztársasági elnöknek

Orbán Navalnijról: Sovinisztának nem jár tisztelet a magyar parlamentben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Orbán Viktor viszonválaszában először a nemrég börtönben elhunyt orosz ellenzéki politikusról, Alekszej Navalnijról beszélt: „Sovinisztáknak nem jár tisztelet a magyar parlamentben”, kezdte a kormányfő, majd megjegyezte, hogy Navalnij a grúz-orosz háború idején „a grúzokat patkánynak nevezte”. „Egyébként nyugodjon békében” – fogalmazott.

Navalnij tiszteletére előzőleg Tordai Bence (Párbeszéd) vezényelt egyperces néma megemlékezést, de a Fidesz és a Mi Hazánk képviselői nem álltak fel.

Aztán arról beszélt a kormányfő Ungár Péternek válaszolva, hogy a gyermekvédelemben dolgozók bérét korábban a Fidesz-KDNP kormány emelte, majd hozzátette: „A béreknek nincs összefüggése a pedofil bűncselekményekkel.”

A bicskei gyermekotthon vezetőjéről azt mondta Orbán: „A pedofil bűnelkövetőt mi küldtük börtönbe. Nekünk azért kellett őt börtönbe zárnunk, mert önök nem zárták.” Orbán azt mondta, az elítélt igazgató ellen 2011-ben indult nyomozás, de eredetileg a baloldal nevezte ki V. Jánost, majd utána 20 évig hagyták pozícióban. Orbán leszögezte: Novák Katalin K. Endrének (V. János helyettesének) adott kegyelme nem volt helyes, a pedofiloknak nincs kegyelem.

A miniszterelnök előtt Kocsis Máté fideszes frakcióvezető szólalt fel. Ő azt mondta, a baloldal nem szavazott meg több gyermekvédelmi törvényt, ráadásul V. Jánost 1990-ben nevezte ki Demszky Gábor. „Önöknek volt az embere 20 évig.” A baloldalon ugyanakkor nincs következménye semminek, Kocsis megemlítette Varju László és Fekete-Győr András elítélését, és hogy nem mondtak le a mandátumukról.

Mohos Márton / 24.hu
Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik