Belföld

Kocsis Máté elismerte, Novák Katalin a jobboldalt képviselte

Varga Jennifer/ 24.hu
Varga Jennifer/ 24.hu
A kormányfő után új gyermekvédelmi rendszer kialakításának igényét fogalmazta meg a Fidesz-frakcióvezető is az állami rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Az állami hírügynökség által szemlézett interjúban Kocsis Máté érzékeny és fájdalmas veszteségnek nevezte Novák Katalin és Varga Judit lemondását, amit konzekvens, példaértékű döntésnek nevezett, mert ekkorát véteni nem lehet, függetlenül attól, mi volt a döntés hátterében. A kegyelmi ügy kapcsán azt is mondta, míg a jobboldalon a hibának is van következménye, addig a baloldalon a bűnöknek sincs. Ezt szerinte Varju László és Fekete-Győr András példája igazolja.

A frakcióvezető köztársaságielnök-jelöltjüket, Sulyok Tamást kifogástalan múltú, kiváló felkészültségű, nagy tekintélyű alkotmánybíróként jellemezte. Azt is mondta, benne látják az esélyt, hogy a nemzet egységét jól megtestesítse, a köztársasági elnök hivatala vitán felül álljon a következő években. Utalva az ellenzéki  tüntetésre arról is beszélt, hogy az államfőválasztás rendje 1990 óta világos. Amikor a baloldal van kormányon, fel sem vetődik, hogy ne ők válasszanak köztársasági elnököt, viszont ha a jobboldal, akkor ezt a jogot el akarják vonni.

A gyermekvédelem helyzetéről úgy fogalmazott, hogy

sokan vagyunk az országban, akik sejtjük, hogy nincs minden rendben,

ezért körülbelül húsz törvény módosítására tesznek javaslatot. Megismételte:

  • továbbszigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek,
  • áttekintik az eltussolásban segédkezők büntetésének súlyosbítási lehetőségeit,
  • kezdeményezik, hogy a tizennyolc év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények soha ne évüljenek el,
  • a pedofil bűnelkövetők soha ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt.

A Fidesz-frakcióvezető szerint a társadalom egységes abban, hogy zéró toleranciát kell mutatni, de úgy vélte: kialakulóban van  egy olyan közhangulat, amely szerint a gyermekvédelemben dolgozó összes ember bűnös. Ez messze elutasítandó, az állam kötelessége, hogy világos szabályokkal védje meg azokat is, akik tisztességgel végzik a munkájukat, tette hozzá. Noha Kocsis Máté maga beszélt arról, hogy meg kell reformálni a 2021-ben elfogadott törvénycsomagot, arcátlanságnak nevezte, hogy bármelyik baloldali politikus kiáll egy gyermekvédelmi tüntetésen, majd emlékeztetett arra is, hogy a bicskei igazgatót, V. Jánost még Demszky Gáborék időszakában nevezték ki.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy az elmúlt hetekben több értekelhető gesztust is tett Svédország, ezért hárult el a Fidesz  részéről minden akadály a svéd NATO-tagság ratifikációja elől.

Kapcsolódó
Mennyit ér az influenszerek lázadása?
Sulyok Tamás államfőjelöltet járta körül Bita Dániel, Nagy Gergely Miklós, valamint Nagy József a Háromharmadban, és olyan kérdésekig jutottak, mint hogy a kegyelmi ügy okozhat-e több kárt a parlamenti ellenzéknek, mint a Fidesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik