Élő Belföld

Orbán Viktor: Az elnök asszony olyan ügyben mondott igent, amiben az egyetlen helyes döntés a nem lett volna

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Benko Vivien Cher
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök viharos hetek után adott ismét interjút a közrádiónak.

A legfontosabb kijelentései az alábbiak voltak:

  • Orbán elmondta: kormánypárti frakciókban komoly egyeztetések előzték meg a köztársasági elnök-jelölt, Sulyok Tamás alkotmánybíró kiválasztását, aki képes lehet helyreállítani a nemzet egységét.
  • A kegyelmi ügy kapcsán Orbán kijelentette, Novák Katalin olyan ügyben mondott igent, amiben az egyetlen helyes döntés a nem lett volna. Hangsúlyozta: a kegyelmi ügyek teljesen le vannak választva a kormányzati munkáról, ez kifejezetten az elnök kizárólagos joga.
  • Orbán szerint meg kell nézni, hogy a gyermekotthonok vezetőinél megfelelő-e a kiválasztás. A törvényi szabályozást is meg kell erősíteni, mint mondta, arra számít, hogy a magyarok újra ki fogják mondani, hogy a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülő felelőssége.
  • Orbán az egykori „Soros-terv” intenciót véli felfedezni a brüsszeliek munkarendjében.
  • A kormányfő ismét béketárgyalásokat sürgetett, és megismételte, hogy Oroszországot nem lehet katonailag térdre kényszeríteni. Elmondta: nekünk béke kell a szomszédunkba, ez egzisztenciális kérdés.
  • Erre a békepárti erők európai sikerével és Trump győzelmével van a legjobb esélyünk, mondta.
  • Orbán a svéd kormányfő pénteki, budapesti látogatásáról elmondta: komoly katonai, hadiipari megállapodást kötünk. A svédekkel az értékkonfliktusok kezelhetőek, ezért hétfőn a magyar parlament utolsóként, bő másfél évvel a felvételi kérelem benyújtása után ratifikálni fogja az ország NATO-csatlakozását.

Orbán: Mi békepártiak vagyunk, a svédek pedig háborúpártiak

Orbán indokoltnak látta a kormánypárti frakciók ellenállását a svéd NATO-csatlakozás kapcsán. Többször is beszélt a svéd miniszterelnökkel, ennek a folyamatnak a lezárása történik meg a mai napon.

Komoly katonai, hadiipari megállapodást kötünk

– mondta Orbán, megjegyezve, hogy azt el kell fogadni mindkét félnek, hogy különbözőek vagyunk. Mint mondta, a svédek más értékrend szerint rendezik meg az életüket: Magyarország egy keresztény ország, a keresztény értékek alapvetőek az országunkban.

Mi békepártiak vagyunk, a svédek pedig háborúpártiak az orosz-ukrán konfliktusban

– mondta Orbán, aki szerint az értékkonfliktusok kezelhetőek, hiszen „most nem házasságot kötünk”. Felnőttek vagyunk, képesek vagyunk érdekalapon együttműködni.

Ezt pecsételjük meg a mai napon, és hétfőn ütheti rá az utolsó pecsétet a magyar parlament a szerződésre

– összegzett a miniszterelnök.

Orbán az amerikai elnökválasztásról: A mostani elnök reményeink szerint távozik

Orbán az amerikai elnökválasztásról elmondta:

a mostani elnök reményeink szerint távozik, Trump elnök visszatér, és ő kap szabad kezet, hogy békét csináljon.

A kormányfő szerint, ha új leosztás van, akkor egy békepárti európai választási siker után felálló uniós intézményrendszer és Trump együtt békét tud teremteni.

Orbán Ukrajna támogatásáról: A nyugatiak lába beleszorult ebbe a gödörbe

Orbán a két éve tartó orosz-ukrán háború kapcsán elmondta: a harctéren nem lesz megoldása ennek a konfliktusnak. Mint mondta, Oroszországot nem lehet katonailag térdre kényszeríteni, ezért megismételte, tűzszünetre és béketárgyalásra kell törekedni.

Újabb békefolyamatra van szükség

– mondta Orbán, megismételve, hogy az amerikaiak és a britek máshogy állnak a háborúhoz, mert egy óceánon túl és egy szigeten élnek, de a magyarokra hamarabb és közvetlenebb hatással van a háború. Ezért nem tudjuk osztani a brit, német, francia álláspontot: nekünk béke kell a szomszédunkba, ez egzisztenciális kérdés.

A nyugatiak lába beleszorult ebbe a gödörbe

– fogalmazott Orbán, aki nem látja, hogy a nyugati vezetők beismernék, hogy rosszul mérték fel a helyzetet. A katonai siker esélye nélkül, rengeteg pénzt emészt fel ez a háború, mondta a miniszterelnök. Ha ezt felismerik a választóik, akkor Orbán szerint ismét teret nyerhet a diplomácia.

Visszatér a Soros-terv!

Orbán szerint kapuzárási pánik uralkodik Brüsszelben a ciklus vége előtt, ezt ki kell bekkelni. A gyermekvédelmi kérdéseknél súlyosabb a migránskérdés.

A kormányfő szerint nagy fizetett ügynökök száma. Emlékeztetett: Soros György 2016 környékén közzétette a Soros-tervet arról, hogy mit kell csinálni. A kapuzárási pánik miatt ideges brüsszeliek munkatervében is fellelhetőek Soros intenciói, melyek a migráció menedzseléséről és nem elutasításáról szólnak, egyebek mellett migránsgettók létesítéséről és minden évben egymillió ember betelepítéséről.

Orbán szerint nem vagyunk egyedül, több ország is ellenáll az „idióta szabályozásoknak”.

Orbán: Itt most rendet kell tenni

Orbán szerint meg kell nézni, hogy a gyermekotthonok vezetőinél megfelelő-e a kiválasztás. Attól tart, hogy az alkalmassági vizsgálatot, amit időről időre el kell végezni, azt nem megfelelően végezték el. Át kell világítani, hogy a mostani vezetők megfelelnek-e a feltételeknek. Ennek ki kell terjedni az életmódra, szexuális devianciára, pszichológiai megfelelésre. Orbán szerint

itt most rendet kell tenni, és rendet is fogunk tenni.

A kormányfő szerint az újabb szigorítás újabb vitákat szülhet Brüsszellel.

A magyarok újra ki fogják dönteni, hogy a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülő felelőssége, azt nem előzheti meg semmilyen LMBTQ-aktivista, akit az iskola környékén sem akarunk látni, nemhogy az iskolában

– mondta Orbán.

Orbán: A kegyelmi ügyek teljesen le vannak választva a kormányzati munkáról

Orbán Sulyok Tamás jelöléséről elmondta, hogy ilyen komoly döntések esetében mindig komoly egyeztetések vannak, az ilyesmit nem lehet elkapkodni. Jelentős döntése Magyarországnak, hogy kit jelölnek köztársasági elnöknek, megfontoltan kell döntést hozni.

Magyarország egy erős ország. Most baj van, lemondott az előző elnökasszony, még mindig vérzik az ember szíve. Ezek fájdalmas dolgok, de minden bajban van valami reménysugár

– mondta Orbán, utalva az új államfőre és arra, hogy Sulyok Tamás mellett is sok jó jelölt volt.

Orbán hangsúlyozta:

a kegyelmi ügyek teljesen le vannak választva a kormányzati munkáról, ez kifejezetten az elnök kizárólagos joga.
Az elnök dönt, hogy igent vagy nemet mond. Az elnök asszony olyan ügyben mondott igent, amiben az egyetlen helyes döntés a nem lett volna.

Ezt mindenki így érezte az országban, a jobboldalon meg különösen

– mondta Orbán, aki szerint emiatt megbomlott a nemzeti egység. Ezt egy módon lehetett helyreállítani, úgy, hogy az elnök asszony ezt beismerte és lemondott.

Ezt a megbillent egységet az új elnöknek kell helyreállítania, mondta Orbán. Pedofil ügyekben nincs kegyelem: Orbán reméli, hogy az új államfő ezt első felszólalásában egyértelművé fogja tenni.

Ha már nem lehet miszlikbe vágni azokat, akik hozzányúlnak a gyerekükhöz, az a minimum, ha már elítélték őket, hogy nincs pardon és nincs kegyelem

– mondta Orbán.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik