Belföld

Az MSZP nem akar előválasztást Zuglóban

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Nem szeretne Zuglóban előválasztást tartani az MSZP, írta a párt két társelnöke Hadházy Ákosnak és Rózsa András momentumos alpolgármesternek.

Az MSZP elvi álláspontja kezdetek óta világos a nyilvánosság számára, hogy a 2019 ben győztes, jelenleg is hivatalban lévő polgármestereket automatikusan támogatni kell az idei önkormányzati választásokon. Ezt erősítette meg Karácsony Gergely főpolgármester is akkor, amikor minden regnáló polgármestert támogatásáról biztosított. Teljesen mértékben egyetértünk a főpolgármesterrel abban is, hogy az előválasztás demokratikus eszköze nem arra szolgál, hogy viszályt és megosztottságot szítson az ellenzéki oldalon, hanem csak arra, hogy ahol jelenleg fideszes a vezetés, ott megállapodás hiányában megtaláljuk a legalkalmasabb jelöltet a Fidesszel szemben.

– írják a levélben. Szerintük Zuglóban nem csak a Fidesz kihívója, hanem a Fideszt legyőző vezető is megvan, ez szerintük Horváth Csaba polgármester. Azt írják, támogatottsága minden kutatás alapján egyértelmű, és Karácsony Gergely is támogatásáról biztosította.

A levél szerint az MSZP vezetése értetlenül áll azelőtt, hogy Rózsa András, aki pár hónappal ezelőttig része volt Zugló sikeres vezetésének miért kívánja megbontani a 2019-ben a választók által támogatott csapatot, és megnyitni az utat a Fidesz előtt. Az MSZP szerint Zugló nem politikai konc, és a vezetők felelőssége nem a saját politikai stallumaik gyűjtögetése, hanem a közösség szolgálata.

Szerdán levélben kérte a Momentum Mozgalom és a Civilzugló Egyesület, hogy az ellenzéki pártok és szervezetek a júniusi önkormányzati választásokra ráfordulva 2024. március 21. és 24. között tartsanak előválasztást Zuglóban. Az erről szóló hírt Hadházy Ákos, a kerület független parlamenti képviselője hozta nyilvánosságra.

A levél megfogalmazói azt kérték az MSZP és a Demokratikus Koalíció vezetőitől, hogy mihamarabb nyilatkozzanak arról, támogatják-e az előválasztást. Mint írták, aggodalomra ad okot annak lehetősége, hogy Zuglóban két ellenzéki polgármesterjelölt is lehet június 9-én. Szerintük a teljes összefogás csak úgy biztosítható, ha előválasztást rendeznek. Az előválasztás kipróbált és bevált módszernek tartják a közös jelöltek kiválasztására. Meggyőződésük szerint „a demokratikus politikai erők nem tehetik meg azt, hogy konszenzus híján a választók megkérdezése nélkül, átláthatatlan háttéralkukkal próbálják megoldani a jelöltállítást. A zuglói polgároknak is joguk van eldönteni, kit szeretnének a Fidesszel szemben felálló, közös jelöltként látni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik