Belföld

Hadházyék előválasztást sürgetnek Zuglóban

Forrás: Hadházy Ákos Facebook-oldala
Rózsa András és Hadházy Ákos
Forrás: Hadházy Ákos Facebook-oldala
Rózsa András és Hadházy Ákos

Levélben kérte a Momentum Mozgalom és a Civilzugló Egyesület, hogy az ellenzéki pártok és szervezetek a júniusi önkormányzati választásokra ráfordulva 2024. március 21. és 24. között tartsanak előválasztást Zuglóban. Az erről szóló hírt Hadházy Ákos, a kerület független parlamenti képviselője hozta nyilvánosságra.

A levél megfogalmazói azt kérik az MSZP és a Demokratikus Koalíció vezetőitől, hogy mihamarabb nyilatkozzanak arról, támogatják-e az előválasztást. Mint írják, aggodalomra ad okot annak lehetősége, hogy Zuglóban két ellenzéki polgármesterjelölt is lehet június 9-én. Szerintük a teljes összefogás csak úgy biztosítható, ha előválasztást rendeznek. Az előválasztás kipróbált és bevált módszernek tartják a közös jelöltek kiválasztására. Meggyőződésük szerint „a demokratikus politikai erők nem tehetik meg azt, hogy konszenzus híján a választók megkérdezése nélkül, átláthatatlan háttéralkukkal próbálják megoldani a jelöltállítást. A zuglói polgároknak is joguk van eldönteni, kit szeretnének a Fidesszel szemben felálló, közös jelöltként látni.”

Mint írják, az előválasztás részleteiről február 24-én, szombaton egyeztetnek az ellenzéki pártok és szervezetek a Civil Választási Bizottság ülésén.

Mint ismert, a Zuglót 2019 óta vezető, MSZP-s Horváth Csaba mellett már tavaly ősszel bejelentette indulását a polgármesteri székért Rózsa András, a Momentum politikusa. Az is köztudott, hogy a Horváth Csabát többször is nyíltan kritizáló Hadházy Ákos Rózsa polgármesterjelöltségét támogatja – csakúgy, mint a mostani levelet megfogalmazó három szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik