Belföld

49 ingatlant kapott a református egyház az államtól, miután Balog Zoltán lett az egyházfő

Bielik István / 24.hu
Balog Zoltán Orbán Viktor miniszterelnök a 21. évértékelőjén.
Bielik István / 24.hu
Balog Zoltán Orbán Viktor miniszterelnök a 21. évértékelőjén.

Egy református vezető azzal védte meg a kegyelmi botrány egyik főszereplőjévé vált Balog Zoltánt a múlt keddi tanácskozásukon, hogy „ha Balog jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, akkor legyen jó most a nehezebb időkben”.

Hogy pontosan mit is köszönhet a református egyház a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Balognak, az egy tavaly szeptemberi adatigénylésből is kiderül, amikor a Párbeszéd kikérte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől az egyházaknak ingyenesen átadott ingatlanok listáját 2010-től. Ebből, mint a Partizán hírlevele felhívta rá a figyelmet, az derült ki, hogy a Balog előtt tizenegy év alatt nyolc állami ingatlant kaptak a reformátusok. Ezután két és fél év alatt (2023 augusztusáig vannak adatok) 49 állami ingatlanra tett szert a református egyház.

A reformátusok összesen 13 milliárd forint értékben kaptak ajándékul ingatlanokat.

Balog múlt pénteken mondott le a zsinat elnökségéről, amiért a pedofil bűncselekmények eltusolásáért elítélt K. Endre kegyelme érdekében lobbizott Novák Katalin köztársasági elnöknél, aki végül kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon akkori igazgatóhelyettesének. Balog a püspöki tisztségét a botrány ellenére is megtartotta.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik