Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Varju Lászlót, akit testi sértésben is bűnösnek találtak

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is elmarasztalta a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjét az öt évvel ezelőtti, az MTVA-székházban történt dulakodás, illetve választási csalás miatt. Varju szerint törvénysértő ítélet született.

Már egy órával a tárgyalás előtt elkezdtek gyülekezni a DK szimpatizánsai a Fővárosi Ítélőtábla épülete előtt, miután Dobrev Klára, az ellenzéki párt árnyék-miniszterelnöke arra buzdította napokkal korábban őket, hogy minél többen jöjjenek el a Sas utcába, és álljanak ki Varju László mellett.

Adrián Zoltán / 24.hu

Egyikük negyed kilenc körül elővette a kocsija csomagtartójából az erre az alkalomra készített kék pólókat, amiken a „Bátorság reményt ad!” felirat volt olvasható, és kiosztotta a pártucatnyi szimpatizáns között. Ezt követően a DK-sok felálltak egy vonalban, majd felmutatták a fehér papírlapokat, amelyekre „A pedofilokat kiengeditek, minket bezárnátok?” szlogent írták. Varju fél kilenc után pár perccel érkezett meg a bíróságra. Miközben a volt ügyvédjével, Czeglédy Csabával, illetve a jelenlegi védőjével, Hankó Faragó Miklóssal beszélgetett, mi is váltottunk vele pár szót a folyosón.

Nem követtem el semmilyen bűncselekményt, ezért abban bízom, hogy bűncselekmény hiányában minden vádpont alól felmentenek

– mondta a politikus.

Nem sokkal később megérkezett Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is, aki arról értekezett az őt körbeálló újságíróknak, hogy pedofilokat bujtogató miniszterelnöke van az országnak, miközben olyan tisztességes embereket meghurcolnak, mint Varju, majd ő is a tárgyaló felé vette az irányt.

Adrián Zoltán / 24.hu

Varju László ellen még 2020-ban emelt vádat az ügyészség. A három vádpont közül kettő az MTVA székházánál 2018. december közepén történtekkel kapcsolatos, amikor több országgyűlési képviselő bement a köztévé székházába, hogy beolvastassák élő adásban az öt pontból álló követeléseiket. Ebben a túlóratörvény azonnali visszavonását, kevesebb rendőri túlórát, független bíróságokat, európai ügyészséget és független közmédiát követeltek.

Az ügyészség szerint a biztonsági osztályvezető közölte, hogy a zárt, védett területekre nem lehet belépni, azonban a képviselők továbbra is az élő műsor helyszínére való beengedésüket követelték. Szél Bernadett és Hadházy Ákos országgyűlési képviselőket kipenderítették az őrök az épületből, ám Varju Lászlóval meggyűlt a bajuk. A vádhatóság szerint Varju a stúdióba való bejutás érdekében nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját. Ide tartozik egy másik incidens is, ami miatt súlyos testi sértéssel is megvádolták a politikust.

A képviselő be akart menni arra az első emeleten található folyosóra, ahonnan a vezérlőhelyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyílnak. Mivel a többszöri felszólítás ellenére sem távozott, ezért testi kényszert alkalmaztak vele szemben. Varju azonban továbbra is ellenszegült, lefeküdt a földre, majd megfogta és kihúzta egy biztonsági őr lábát, aki emiatt a földre esett, és nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Ezen vádpont alól viszont felmentették a politikust első fokon.

A harmadik vádpont egy másik ügyhöz kapcsolódik. Az ügyészség szerint Varju a 2018-as országgyűlési választás előtt az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként arra próbált rávenni egy függetlenként induló Horváth Imrét, hogy lépjen vissza a jelöltségtől. Ő azonban a beszélgetés alatt kitartott amellett, hogy indulni kíván, ezért Varju felajánlotta neki, hogy kifizeti a kampányra addig fordított költségeit.

A védelem több, a tévészékházban megfordult képviselő, illetve Molnár Csaba DK-s európai parlamenti képviselő tanúkénti meghallgatását indítványozta, ám ezeket a bíróság elutasította. Először a személyi körülményeiről kérdezték Varjut. A politikus elmondta, hogy 1 millió 400 ezer forint a képviselői fizetése, és egy családi örökségből származó ingatlannal rendelkezik.

Adrián Zoltán / 24.hu

Az ügyész perbeszédében azt mondta, minden vádpontban fenntartják az álláspontjukat, és a védelmi fellebbezések elutasítását kérte. Kiemelte, nem arról volt szó, hogy a politikusokat ne engedték volna be a köztévé épületébe, hanem arról, hogy a tévé rendeltetésszerű működését biztosították a biztonsági őrök.

Varju kifejezetten teátrális és provokatív magatartást tanúsított az intézkedés során

– fogalmazott az ügyész, mire többen hangosan felnevettek a teremben ülő szimpatizánsok közül. Ez később többször is megismétlődött. Az ügyész szerint, amikor Varju megfogta a biztonsági őr lábát, tudatában volt annak, hogy akár súlyos sérülést is okozhat. Ezért álláspontja szerint testi sértésben is bűnös a politikus.

Az ügyész kitért Varju vesztegetési ügyére is. Mint mondta, a politikus mindenképp arra akarta rábírni a függetlenként induló Horváth Imrét, hogy lépjen vissza a jelöltségtől. Perbeszéde végén azt kérte, hogy testi sértésben is mondják ki bűnösnek a politikust, akire

próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kért az első fokon kiszabott 900 ezer forintos pénzbüntetés helyett.

Hankó Faragó Miklós azzal kezdte a védőbeszédét, hogy törvényesnek tartja az eljárást, és jogosnak, hogy védencét felmentették első fokon a testi sértés vádja alól. Álláspontja szerint védence reflexszerűen fogta meg az őr lábát, mert kiszolgáltatott helyzetben volt, és védekezésre kényszerült. Mint mondta, Varju és a többi országgyűlési képviselő hivatalos személynek minősül, és ebben a minőségükben tartózkodtak az épületben, míg az ott lévő őrök „csak” közfeladatot ellátó személyek.

A biztonsági őröknek semmilyen törvényi joguk nem volt arra, hogy intézkedjenek az országgyűlési képviselőkkel szemben

– fogalmazott az ügyvéd, hozzátéve, védence jogos védelmi helyzetben cselekedett akkor, amikor védeni próbálta magát.

Adrián Zoltán / 24.hu

Kiemelte, hogy nem Varju ellen, hanem az őrökkel szemben kellett volna eljárást indítani hivatalos személy elleni erőszak miatt, amiért bántalmazták a képviselőket. Hankó Faragó szerint nem lehet a védence terhére róni azt sem, hogy az élő adást zavarhatta volna meg, hiszen csak egy élő adás előkészülete volt állítólag az egyik stúdióban. Álláspontja szerint a vesztegetési ügyben sem állapítható meg Varju bűnössége, mert nem törekedett arra, hogy visszaléptesse a független jelöltet. Perbeszéde végén azt kérte, hogy a garázdaság és a választás rendje elleni bűncselekményben is mentsék fel ügyfelét.

Varju azzal kezdte a beszédét, hogy sem ő, sem a társai nem követtek el semmilyen bűncselekményt. Elmondása szerint a több ezres tömeg tüntetett a rabszolgatörvény ellen, akik egyértelműen követelték annak visszavonását.

Nem akartunk több pártállami propaganda híradót látni. Követeltük a sajtószabadság helyreállítását, és hogy leváltsák Papp Dánielt (az állami média vezérigazgatója – a szerk.), aki bizonyítottan akadályozta a képviselők megszólalását az MTVA-ban. Csak annyit kértem, hogy tárgyalhassak a felelős szerkesztővel – országgyűlési képviselőként. Ehelyett letéptek a korlátról, és végig cibáltak, végig rángattak azon a folyosón, ahol azt mondta az egyik tanú: »Na, ebből elég, volt dobjátok ki!«

– mondta Varju, hozzátéve, hogy ezek után ösztönösen próbált védekezni, és nem a környezetében, hanem benne keletkezett félelem a történtek miatt. Mint mondta, országgyűlési képviselőként joga volt az épületben tartózkodni. Úgy fogalmazott: a választóit képviselte 2018 decemberében. Szerinte joguk volt ahhoz, hogy bemenjenek a köztévé épületébe.

Azért mentem oda, hogy ne tehessék rabszolgává a vállalatoknál dolgozó milliókat. Ekkor fegyveres őrök támadtak ránk, letepertek és végighúztak a folyosón. Az ellenálláshoz jogom volt, és szeretném ezt a jogomat a jövőben is fenntartani

– magyarázta, majd kitért a köztévére költött milliárdokra is. „Az az épület, amelyben tartózkodtunk, az elmúlt évek alatt minden évben 130 milliárd forintot elérő támogatást kapott azért, hogy abban az ellenzéki képviselőkről beszéljenek, de maguk szót ne kapjanak. Nem tudom másképp értékelni ezt, minthogy a Fidesz arra törekszik, hogy kizárólagos hatalomra törekedve kisajátítsa magának az MTVA épületét.”

Adrián Zoltán / 24.hu

Az ítélethozatal előtti szünet sem múlt el izgalmak nélkül. Bede Zsolt szélsőjobboldali blogger megjelent a táblabíróság közelében lévő Bambi presszónál, és belekötött a több politikustársával és a DK szimpatizánsaival ott tartózkodó Gréczy Zsolt DK-s parlamenti képviselőbe, utóbbit az egykori szexbotrányáról kérdezte ordítva. Bedét végül kilökdöste az ajtóból egy alkalmazott, aztán behúzta a függönyt a vendéglátóhely ablakán.

A táblabíróság végül testi sértésben is bűnösnek mondta ki Varju Lászlót, egyebekben azonban helyben hagyta az elsőfokú ítéletet. Ez azt jelenti, hogy a politikus másodfokon is 900 ezres pénzbüntetést kapott.

A tanácselnök az indoklásában a testi sértéssel kapcsolatban azt mondta: Varju szándékosan rohant a biztonsági őröknek, hogy bejusson a stúdióba. Mint mondta, a politikus szándékosan kulcsolta át kézzel az őr lábát, hogy az elveszítse az egyensúlyát és hanyatt essen. Azzal pedig számolni kell, hogy valaki megsérülhet, ha hanyatt esik. Hozzátette: a képviselőknek joguk volt ahhoz, hogy az épületben tartózkodjanak, és ezen jogukban senki sem korlátozta őket. Ahhoz viszont nem volt joguk, hogy védett területre menjenek, és beolvastassanak a köztévében bármit is.

Az ítélethirdetés után Varju László röviden nyilatkozott a sajtó képviselőinek a bíróság épülete előtt.

Sajnálom, hogy egy törvénysértő határozat született. Ez ellen fellebbeztem. Az igazamért mindvégig küzdeni fogok

– fogalmazott a politikus, de arra nem adott magyarázatot, hogy mit értett törvénysértés alatt

Az ügyészség három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, Varju és védője felmentésért fellebbezett, így az ügy a Kúrián folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik