Belföld

A Németh Szilárdhoz hű fideszesek az ellenzékkel együtt torpedózták meg Csepel költségvetésének elfogadását

24.HU
24.HU

A csepeli képviselő-testület csütörtöki ülésén 10:7 arányú szavazással levették a napirendről a Borbély Lénárd polgármester által előterjesztett költségvetési javaslatot.

Az önkormányzati választáson újrainduló Borbélyt tavaly zártatta ki a helyben újraalakuló Fideszből egykori főnöke, Németh Szilárd, aki saját munkatárását indíthatja a polgármesterségért.

A 2023-as kizárások után Borbély polgármester elvesztette az irányítást az önkormányzat hattagúra apadt Fidesz-frakciója fölött. A kerület működését alapjaiban befolyásoló költségvetési ügy miatt csütörtökre azonban újabb két tag morzsolódott le a Fidesz-csoportból, Bercsik Károly pedig lemondott a frakcióvezetésről is.

A költségvetési vitában ugyanakkor a Fidesz-frakció négy szavazata is elég volt ahhoz, hogy a DK-MSZP-Momentum hat tagjával együtt levetessék a napirendről a költségvetést.

Az Index beszámolója szerint a Németh Szilárdhoz hű csoport korrupcióval és a csepeliek közös adóforintjainak elherdálásával vádolja Borbélyt, és egyebek mellett erre hivatkozva akarta saját alternatív költségvetési javaslatát keresztülnyomni a jegyzőn. Szerdán, még a szavazás előtt kiadott közleményükben ennél is keményebben fogalmazva azt írták, azt akarják megakadályozni, hogy a „kampányköltségvetésben Borbély Lénárdék közpénzt mentsenek ki önmaguknak és kiszolgálóiknak az önkormányzati cégeken és az álcivil szervezeteken keresztül.”

Borbélyék közölték, hogy az ellenzéket és a Fideszt előzetes egyeztetésre is meghívták, melyre végül az ellenzék képviselői mentek csak el. Borbélyék szerint a költségvetési javaslatba beépítették azokat a kéréseket is, amelyeket az ellenzék feltételül szabott a támogatáshoz, ám csütörtökön ez sem mentette meg a helyzetet.

A Momentum szerint a polgármester szándékosan szabotál

Dukán András Ferenc, a Momentum csepeli polgármesterjelöltje szerint a költségvetési terv kiadási oldala mind szakmailag, mind erkölcsileg elfogadhatatlan részeket tartalmaz. Szerinte Borbély hatalmi játszmát csinál az ügyből, és egy nyilvánvalóan elfogadhatatlan költségvetést terjesztett elő, valódi előzetes egyeztetés nélkül, ezzel voltaképpen szabotálja a büdzsé elfogadását.

Amennyiben március 15-éig nem lesz a XXI. kerületnek elfogadott költségvetése, több mint 900 milliós mínuszba került az önkormányzat, és nem lesz forrás Csepel önként vállalt feladatainak finanszírozására, egyebek mellett 1700 dolgozó béremelésére, a családi támogatások kifizetésére, bérpótlék fizetésére az egészségügyi dolgozók számára, de az egynapos sebészet megvalósítására sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik