Belföld

Átlátszó: 17-szeres áron adja tovább a gazdáktól elvett földeket a BYD-nek a szegedi önkormányzat

Molnár-Bernáth László / MTVA
Molnár-Bernáth László / MTVA

Január végén kötött adásvételi előszerződést a szegedi önkormányzat a BYD kínai autógyárral a gazdáktól kisajátított földekre. A gazdák kikérték a szerződést, amiből kiderül, hogy az önkormányzat 17-szer többet kap a földekért, mint amennyit a gazdáknak fizet – írja az Átlátszó. A Pick volt területeit ellenben a beszerzési ár alatt adhatja tovább a város a gyárnak.

A lap a vonatkozó szerződést az egyik gazdától kapta meg – innen derültek ki részletek az adásvétel körülményeiről.

Ezt a  gazdát még tavaly szeptemberben értesítette a szegedi önkormányzat egy ügyvédi iroda útján, hogy elveszik a földjeit. A szerződés aláírására a tulajdonos harminc napot kapott. A kisajátításra kiszemelt szántó besorolású ingatlan területe 98.558 m2, amiért a szakértői becslés alapján kimondottan alacsony árat kínáltak: nettó 43 759 752 Ft.

Vagyis a földért négyzetméterenként nettó 444, bruttó 563 forintot fizetnek a gazdának.

A BYD és a szegedi önkormányzat közötti előszerződésből – amely a gazdától került a laphoz – sok mindent kitakartak ugyan, de az például kiderült belőle, hogy a három területből kialakított ingatlanegyüttes összesen 300 hektár területű, a vételár pedig 19 EUR/m2 + ÁFA, ami a cikk szerint mind a három területre vonatkozik. A lap ebből számolta ki, hogy a gazdának kínált összeg és szegedi önkormányzat által a kínai autógyárnál kialkudott vételár között tizenhétszeres különbség van.

Azt az Átlátszó már tavaly novemberben megírta, hogy a birtokukba került tulajdoni lapok szerint Szeged a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Pick Szeged Zrt.-től összesen 97 hektár beruházási területet vásárolt saját használatú utakkal. A vételárként megadott 22 830 352 euró mintegy 8,6 milliárd forintnak felel meg. Ez hektáronként 88,7 millió forintot jelent, amit több mint hússzorosa annak, mint amit a 24.hu-nak nyilatkozó gazdáknak ajánlottak.

A lap számítása szerint ráadásul a Picknek fizetett négyzetméterár nettó 8870 forint – nettó 22,8 euró február közepi árfolyamon. Azaz bruttó 28,95 euró. A BYD-vel szerződött földár viszont csak bruttó 24,13 euró, vagyis ennyit kap Szeged a földekért a kínai autógyártól.

Ez azonban négyzetméterenként közel 5 euróval kevesebb, mint az önkormányzat által a Csányi-féle földekért adott összeg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik