Belföld

Németh Zsolt Navalnij haláláról: A Fidesz nem tartja feladatának, hogy más országok börtönviszonyait megjavítsa

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A fideszes politikusok közül egyedül Németh Zsolt emlékezett meg Alekszej Navalnij haláláról, ezért a Népszava megkérdezte az országgyűlés külügyi bizottságának elnökét, minek köszönhető, hogy a pártban egyedül szerinte botrányos az orosz ellenzéki politikus halála. Németh Zsolt erre azt mondta:

Sem a magyar kormány, sem a Fidesz nem tartja feladatának, hogy más országok börtönviszonyait megjavítsa, mint ahogyan azt sem tartjuk elfogadhatónak, ha mások akarják nekünk megmondani, hogy mi hogyan működtessük a börtöneinket. Ez a nemzetközi szervezetek dolga. Az azonban minden különösebb vizsgálódás nélkül is egyértelmű, hogy a börtönök feladata a fogvatartottak életben tartása, nem pedig a megölése kell, hogy legyen. Navalnij ügye ezért korunk botránya!

A lap megjegyzi, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter még arról sem számolt be közösségi oldalán, hogy az uniós külügyminiszterek brüsszeli találkozóján egyébként ő is találkozott Navalnij özvegyével.

A bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus pénteken 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Azóta volt börtönben, hogy 2021 elején visszatért Oroszországba, és egészségi állapota hónapok óta romlott. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik