Belföld

Nyilvánosak Lázár János tarifareformjának tervei

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Megjelent a kormány honlapján három jogszabálytervezet.

A Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztérium február 26-ig adott időt a tarifareformmal összefüggő törvények módosításáról, az utazási kedvezményekről illetve a szociálpolitikai menetdíj-támogatásról szóló tervezetei társadalmi egyeztetésére. Az indoklás szerint egyszerűbb, az utazók igényeihez jobban igazodó, korszerűbb, egységes tarifa- és kedvezményrendszer jönne létre. Az utazási kedvezmények csak Magyarország területén, belföldi forgalomban vehetőek igénybe, nemzetközi utazásra, nemzetközi utazás magyarországi szakaszára nem.

A tarifarefom szabályozásának lényege szerint a gyerekek 14. éves korukig 100 százalékos kedvezményre lesznek jogosultak. A 14. és 25. év közötti fiatalok 50 százalékos helyközi jegy, illetve tanulóként 90 százalékos bérletkedvezményre lesznek jogosultak, a 65 év felettiek ingyen utaznak. A kormány ennek megfelelően a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvényt is úgy módosítaná, hogy korlátlan számú díjmentes utazásra legyen jogosult

  • a 6. életévét be nem töltött gyermek a helyi és a helyközi közlekedésben,
  • a gyermek 6 éves korától 14. életéve betöltéséig a helyközi közlekedésben, továbbá
  • a 65. életévét betöltött személy a helyi és helyközi közlekedésben.

A szomszédos államokban élő 14. és 65. életév közötti személyek a nevükre kiállított „Magyar igazolvány”, valamint „Magyar hozzátartozói igazolvány” felmutatásával évente 100 százalékos kedvezményt kapnak a helyközi közlekedés jegyeire évente tizenkét alkalommal, csoportos utazás esetén a 18 éven aluli, a törvény hatálya alá tartozó személyek legalább tíz főből álló csoportja és a velük utazó két nagykorú kísérő, évente egy alkalommal, előzetes bejelentés alapján.

Így adunk többet kevesebbért

Mindezt Lázár János miniszter foglalta össze így a Facebook-oldalán, amikor közölte, márciusban életbe lép az új tarifarendszer. A 14 év alatti gyermekek, a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők ezentúl éppúgy díjmentesen utazhatnak, mint a nyugdíjasok. Emellett a 14 és 25 közötti fiatalok 50%-os kedvezménnyel válthatnak menetjegyet, csakúgy, mint a közalkalmazottak. Az építési és közlekedési miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester januárban már megállapodott az új tarifarendszerről, amely szerint a Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet márciustól a BKK-járatain is elfogadják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik