Belföld

Leállt az Uzsokiban a súlyos szívbetegek ellátása

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Hiányoznak a személyi feltételek.

Február 16-án leállt a budapesti Uzsoki Utcai Kórházban a kardiológiai osztályon a súlyos betegek ellátása. Erről Kunetz Zsombor írt Facebook-oldalán. Az orvos, egészségügyi szakértő a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) határozatára hivatkozott.

A Müller Cecília által jegyzett dokumentum szerint az intézmény orvosigazgatója február 14-én jelezte, hogy a „kardiológiai osztályon és a kardiológiai őrzőben előre nem látható módon egyidejűleg személyi feltétel hiánya miatt nem tudják biztosítani a koronária intervenciót, valamint a súlyos állapotú, monitorizálást igénylő betegek kardiológiai őrzőben történő ellátását”.

Kunetz Zsombor szerint ez elég rossz hír, mert az Uzsoki Utcai Kórház eddig még működőképes volt, ám most egy alapszakmai ellátás szűnik meg határozatlan ideig. Azt írta: a kardiológiai osztály gyakorlatilag

a súlyos betegek tekintetében leáll, nem lesz infarktus ellátás, de egyéb komolyabb ellátás sem. Szívizominfarktus ellátás és a súlyos kardiológiai betegek ellátást egy fővárosi, megyei szintű kórház nem tudja biztosítani. Ott, ahol a munkaerő a leginkább elérhető, ez nem megy, mi lehet a helyzet vidéken?

Az Economxnak az Uzsoki főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség alelnökeként már tavaly év végén arról beszélt, hogy országszerte bajban lesznek a kórházak év elején a bérnővéri foglalkoztatás kivezetése miatt. Ficzere Andrea akkor azt mondta, az irány jó, szerencsére sokan választják a jogviszonyban történő munkavégzést, de a következő időben nem lép be annyi munkavállaló, hogy minden intézmény biztonságosan üzemeltethető legyen.

Bérmunkaerőt – leginkább nővéreket, műtős személyzetet, kisebb mértékben orvosokat – szinte valamennyi területen foglalkoztattak, így különböző mértékben minden terület sérülhet.

SZAK-DOL-GO-ZÓK NÉL-KÜL NINCS BE-TEG-EL-LÁ-TÁS! Ezt Ficzere Andrea már a fogjunkossze.hu blogon írta, jelezve, hogy aggódik a munkatársaiért, a betegekért, a még nem beteg, de majd ellátásra/ápolásra szoruló testekért és lelkekért.

Frissítünk!

35 állás lenne az Uzsokiban

Az intézmény honlapján kedden az szerepelt, hogy 13 szakorvost, illetve 22 szakdolgozót keresnek.

 

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) vezetője lapunknak beszélt arról, több feltételnek is teljesülnie kellene ahhoz, hogy a kormány szándékai teljesüljenek, és csak főállásában dolgozzanak szakdolgozók a kórházakban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik